Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

E.ON Benelux start onderzoeksproject naar supply chain steenkolen

15 november, Rotterdam -

E.ON Benelux is een onderzoekstraject gestart naar de kolenwinning en transport van de steenkolen die E.ON in Nederland gebruikt. Het doel is een eenduidig beeld te creëren over de herkomst van die steenkolen en de toestand binnen de gehele kolenketen. De aanleiding voor het project is het onderzoeksrapport van Profundo "De wereld achter kolenstroom" (maart 2008) dat in opdracht van Greenpeace is opgesteld.

Uit de globale ketenverkenning die Profundo heeft uitgevoerd, concludeert Greenpeace dat er problemen zijn op het gebied van de sociale en milieuomstandigheden binnen de kolenketen. Onder meer wordt gesteld dat de steenkolen in een aantal gevallen afkomstig zouden zijn van niet volgens onze westerse normen geleide mijnbouwbedrijven. De kolenwinning zou daar het milieu bedreigen en de werk- en leefomstandigheden en mensenrechten schaden.

Naar aanleiding van de publicatie van dit rapport hebben E.ON en Greenpeace midden dit jaar overleg gevoerd. De afspraak is gemaakt om dit onderwerp nader te onderzoeken en daar waar noodzakelijk te bezien welke eventuele verbeteringen mogelijk zijn.

E.ON is het onderzoeksproject naar de supply chain van steenkolen gestart vanuit haar streven naar maatschappelijk verantwoord ondernemen. In fase 1 van het project wordt een feitenonderzoek uitgevoerd naar de herkomst van de steenkolen, de omstandigheden in mijnbouwgebieden en de keten tussen mijn en centrale. Ook zal worden getracht de bestaande business standaarden, zo mogelijk, verder aan te scherpen. Op deze manier kan E.ON daar waar nodig mede bijdragen aan een verdere verbetering van milieu en werk- en leefomstandigheden.

De eerste onderzoeksfase moet eind 2008 worden afgerond. E.ON bespreekt de resultaten regelmatig met Greenpeace. De partijen hebben afgesproken dat ze uit het feitenonderzoek elk hun eigen conclusies kunnen trekken. In de vervolgfase worden waar nodig nadere acties bepaald.

Noot voor redacties,