Socialistische Partij

Bezuinigingen AWBZ: kabinet weet niet wat er in steden speelt

14-11-2008 * SP-fractievoorzitter Jasper Schaaf vindt dat het kabinet geen idee heeft wat er in steden speelt. Dat zei hij bij de behandeling van de begroting. Het kabinet is van plan te bezuinigen op de AWBZ. Daardoor dreigen mensen in een kwetsbare positie in de kou komen te staan.

De stad is goed op weg als het gaat om het sociale beleid, welzijn, gezondheid en onderwijs stelde Schaaf. Dat betekent volgens de fractievoorzitter niet dat er geen bedreigingen zijn. "Er hangt ons een enorme verslechtering vanuit het landelijke beleid boven het hoofd. Sinds kort is concreet bekend dat de regering verder wil bezuinigen op de AWBZ en wel op een zeer kwetsbare groep" aldus Schaaf. Het gaat om psychiatrische patiënten in de maatschappelijke opvang, mensen met drugsproblematiek, psychiatrische patiënten met een lichte verstandelijke handicap, die bij het wonen worden ondersteund en om jongeren met gedragsproblemen.

Een botte bezuiniging volgens Schaaf. "Wanneer door zo'n maatregel daklozen weer op straat komen is dat een schande. Want aflopen tijd is bewezen dat een goede aanpak werkelijk wérkt. Het lijkt of het kabinet geen enkele kennis meer heeft van wat er in de steden speelt." De SP wil dat het college van Burgemeester en Wethouders er alles aan doen om de sociale voorzieningen op peil houden.