Ingezonden persbericht



De cursussen van Universiteit Vrije Tijd nemen u mee op een leerrijke tocht langs onbekende wegen van het verleden en verruimen uw kijk op mens en samenleving van gisteren, vandaag en morgen.
Ervaren docenten van alle Vlaamse universiteiten en conservatoria doen waar ze goed in zijn: de liefde voor hun vak overbrengen op een leergierig publiek.

Davidsfonds Maaseik nodigt uit
"Onder vier ogen, een confrontatie met geschilderde portretten van Jan Van Eyck tot nu"

Lezingenreeks door prof. Van Der Stighelen Vrijdagen 14, 21, 28 november en 5 december telkens van 14 tot 16 uur. Adres: Zaal van Eyck, Koning Albertlaan 23, Maaseik

Katlijne Van Der Stighelen analyseert het portret in al zijn facetten en vraagt zich af hoeveel portretten u in uw portefeuille bewaart. Wie bestelt portretten? Wat vertellen portretten over de geportretteerden en hun onderlinge relatie? Waarom willen opdrachtgevers dat hun portret overleeft? Hoe kijken de mensen naar portretten? En welke functie hebben ze? In de loop der eeuwen nam het portret als artistiek genre verschillende gedaantes aan... Geen ander genre zit zo dicht op de huid van de mensen, is zo confronterend en tegelijk zo misleidend als het portret. Portretten uit verleden en heden bieden een unieke kans om oog in oog te staan met mensen van de meest uiteenlopende types: beeldschone vrouwen, ijdele ridders, karikaturale grijsaards, wijze weduwen of sluwe zakenlui. In het portret zijn opdrachtgever en artiest samen op zoek naar eeuwigheid.

Enkele thema's: Jan van Eyck en zijn school: de uitvinding van het beschrijvende portret; de renaissance van het gelaat: van ideaal tot karikatuur; Pieter Paul Rubens versus Anton Van Dyck: tussen ingeving en concurrentie; de eeuw van de parafrase en de "body language"; de uitvinding van de fotografie en de wedergeboorte van het geschilderde portret.

Prof. Katlijne Van Der Stighelen (°1959) is hoogleraar aan het departement Archeologie en Kunstwetenschappen van de K.U.Leuven. Daarnaast doceert ze de cursus "Vrouw en kunst" in het interuniversitaire programma "Vrouwenstudies" aan de U.Antwerpen. Naast de 17de-eeuwse Antwerpse portretschilderkunst concentreert haar onderzoek zich nu vooral op de vrouwelijke kunstenaars en op de expressie van het zelfbeeld van de vrouw als kunstenaar.

Prijs voor de reeks van 4 lezingen: 42 - 39 en 36 voor leden. In de prijs zijn een syllabus en koffie inbegrepen.

Inschrijvingen +32 (089) 566886 en bij Universiteit Vrije Tijd: +32 (016) 310670 Betalen Op 453-4019391-92 met vermelding van het aantal personen en "UVT november 2008" IBAN: KREDBEBB, BIC: BE12453401939192

e-mail: maddyrosvelds@hotmail.com


---- --