Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING

Politici worden maatje van kinderen
met diabetes

Amersfoort, 4 november 2008


Vrijdag 14 november is het Wereld Diabetes Dag. Dit jaar is het thema kinderen met diabetes . Het Platform Wereld Diabetes Dag in Nederland richt de focus hierbij specifiek op kinderen met diabetes op school. Op vrijdag 14 november worden verschillende politici, waaronder mevrouw Verbeet, voorzitter Tweede Kamer en CDA-woordvoerder gezondheidszorg, mevrouw Schermers, voor een uurtje een maatje van een kind met diabetes. De politici brengen dichtbij hun eigen woonplaats een bezoek aan een kind met diabetes op school. Tijdens dit bezoek gaan de politici in gesprek met het kind, de ouders en de klas om te horen welke belemmeringen kinderen met diabetes op school ervaren. Het Platform Wereld Diabetes Dag nodigt u graag uit om één van deze bezoeken bij te wonen.

Urgentie

Nederland telt op dit moment 12.000 kinderen en jongeren met diabetes type 1. Voor een goede behandeling van diabetes type 1 moeten kinderen en jongeren meerdere malen per dag hun bloedglucosewaarde meten en insuline spuiten. Uit recent onderzoek van DAWN Youth (geïnitieerd door Novo Nordisk in samenwerking met de Internationale Diabetes Federatie en de Internationale Society for Paediatric and Adolescent Diabetes) komt een alarmerend beeld naar voren van de uitdagingen waar kinderen met diabetes op school dagelijks mee te maken hebben:


· zes van de tien kinderen met diabetes behandelen hun diabetes op school niet op juiste wijze;


· meer dan de helft van de kinderen onder de 18 jaar kan vanwege hun diabetes soms niet naar school.

Platform

Het Platform Wereld Diabetes Dag wil op 14 november door het agenderen van deze problematiek een startpunt creëren om te komen tot oplossingen voor diabetes op school. Hiervoor is tevens het portaal www.werelddiabetesdag.nl opgezet. Hierop is meer informatie te vinden over het thema kinderen met diabetes op school en over de activiteiten op Wereld Diabetes Dag. Het Nederlandse platform bestaat dit jaar onder andere uit de Nederlandse Diabetesfederatie, Diabetesvereniging Nederland, Diabetes Fonds, DAWN Youth geïnitieerd door Novo Nordisk, NVK Werkgroep Diabetes en Diabeter.