Socialistische Partij Rotterdam

PvdA en GroenLinks tegen eerlijk delen

14-11-2008 * Het voorstel van de SP om de lokale belastingen eerlijker te maken heeft vandaag in de gemeenteraad geen steun gekregen van PvdA en GroenLinks. SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen vindt dat teleurstellend: "Er is niks mis mee als grote bedrijven, bijvoorbeeld in de Rotterdamse haven, wat meer betalen om gewone Rotterdammers te ontlasten en de voorzieningen in deze stad beter te maken."

In het voorstel dat de SP deed gaan mensen in een huurwoning er 150 euro per jaar op vooruit, en iemand met een koopwoning van 100.000 euro zelfs 212 euro. Iedereen met een woning goedkoper dan 295.000 euro gaat erop vooruit: gemiddeld 144 euro per Rotterdams huishouden. Dat wilde de SP doen door de afvalstoffenheffing te verlagen en het rioolrecht en de OZB voor dure panden te verhogen.

De 65.000 Rotterdamse huishoudens die rond moeten komen van 120 procent van het sociaal minimum of minder, krijgen in december wel 50 euro. Theo Cornelissen: "Wij zijn daar natuurlijk niet tegen, maar vinden dat bedrag eigenlijk een fooi. De PvdA maakt goede sier met een eenmalig extraatje, terwijl ze helemaal niet opkomen voor de lage inkomens - landelijk noch lokaal. Iemand die meer dan ongeveer 990 euro netto verdient en daarvan nauwelijks kan rondkomen, heeft bovendien helemaal niets aan dit voorstel."