Ingezonden persbericht


In het eerder gestuurde persbericht is een kleine fout geslopen: Ledenraad 9 december 2009 moet uiteraard zijn Ledenraad 9 december 2008. Excuses voor het ongemak.Het aangepaste persbericht is bijgevoegd.

Horeca eist antwoord van minister Klink
Regiovoorzitters constateren veel problemen en chaos bij vooral cafés

WOERDEN, 14 november 2008

Gisteravond zijn het Landelijk Bestuur, de regiovoorzitters en sectorvoorzitters van Koninklijke Horeca Nederland bij elkaar gekomen om samen een beeld te vormen van de chaos die zich bij de cafés afspeelt door de invoering van het rookverbod. Unaniem is geconcludeerd dat de minister nauwelijks heeft gereageerd op de desastreuze gevolgen van het rookverbod. De leden eisen daarom dat minister Klink voor de komende Ledenraad op 9 december 2008 met een duidelijk antwoord komt op de volgende knelpunten:


1. Handhaven van het rookverbod en anders rookverbod opheffen
2. Roker strafbaar stellen, zoals in bijna alle Europese landen
3. Compensatieregeling voor zwaar gedupeerde ondernemers
4. Illegale zuipketen aanpakken

5. Gemeenten moeten zich soepel opstellen

"Als branchevereniging hebben we de minster duidelijk gemaakt dat hij aan deze punten moet voldoen. Al meerdere malen hebben we aangeven waar de knelpunten voor een horecaondernemer zitten en daar moet de minister een antwoord op hebben. We zien in Groningen dat ook burgemeester Wallage persoonlijk contact wil hebben met minister Klink om de handhavingproblematiek te bespreken", aldus directeur Lodewijk van der Grinten.

Van der Grinten: "Wij zijn van mening dat minister Klink onvoldoende heeft nagedacht over de gevolgen van het rookverbod. Nu moet de overheid zijn werk gaan doen". Koninklijke Horeca Nederland begrijpt waarom sommige collega's de asbakken weer neerzetten. Zij vrezen voor hun broodwinning en pensioen. Toch is dit tegen de wens van Koninklijke Horeca Nederland, het schaadt namelijk de horecacollega's die zich netjes aan de regels houden.

De invoering van het rookverbod leidt in de uitvoering tot buitenproportionele gevolgen voor vooral de kleine horecaondernemer. We willen graag zien dat de zwaar gedupeerde ondernemers naar alle redelijkheid compenseert. Deze groep krijgt ook nog eens een verhoging van de bieraccijns, we willen dan ook dat die niet doorgevoerd wordt. Eind november gaan we met minister Klink de bovenstaande punten bespreken en verwachten een stevig onderbouwd antwoord. Het antwoord zal in de Ledenraad van 9 december worden besproken en als het niet bevredigend is, kan de branchevereniging niet langer achter het rookverbod staan.

|Noot voor de redactie - 

Ingezonden persbericht