Hulpverleningsdienst Groningen


Grote brand legt voormalige meubelzaak Veendam in de as
Gepubliceerd: 14 november 2008, 06:52

Donderdagnacht heeft een felle brand gewoed in een leegstaand winkelpand aan het Prins Hendrikplein in Veendam. Het grote bedrijfspand, waar in het verleden een meubelzaak gevestigd was, werd door de brand volledig verwoest.

Om even voor 01.30 uur kwam bij de Gemeenschappelijke Meldkamer Groningen een melding binnen dat er rook zou komen uit het gebouw. Daarop werd de brandweer van Veendam gealarmeerd. De rookontwikkeling in het pand was dermate hevig, dat het voor de brandweer niet meer verantwoord was om een binnenaanval te doen. Niet lang daarna sloegen de vlammen aan alle kanten uit het pand en werd er opgeschaald naar een middelbrand. De vuurbelasting was enorm en omdat de brand dreigde over te slaan naar een naastgelegen (eveneens leegstaande) woning, werd om 02.50 uur opgeschaald naar een grote brand.

De brandende dakbedekking zorgde voor metershoge vlammen en veel rookontwikkeling. Uit voorzorg heeft de brandweer de bewoners van nabijgelegen seniorenwoningen geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden. Een meetploeg van brandweer Hoogezand-Sappemeer heeft voor de zekerheid metingen verricht in de omgeving van het seniorencomlex. Dit leverde echter geen bijzonderheden op en de rookoverlast bleef beperkt.

Het kostte de ongeveer 30 brandweermensen enige moeite om het vuur in bedwang te krijgen, maar rond 04.30 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. Overslag naar de naastgelegen gebouwen is voorkomen. De nablussing duurt vermoedelijk nog tot ver in de ochtend. Het winkelpland is tijdens de brand deels ingestort. De voorgevel is door een sloopbedrijf naar beneden gehaald omdat deze dreigde om te vallen.

Bij de brandbestrijding werden een hoogwerker en drie tankautospuiten ingezet (korpsen Veendam en Zuidbroek). Daarnaast werd gebruik gemaakt van groot watertransport en werd ondersteunend materieel uit Groningen aangevoerd.

De Technische Recherche van Regiopolitie Groningen zal de oorzaak van de brand onderzoeken.