Dexia Bank


P E R S B E R I C H T

Gereglementeerde informatie* ­ Brussel, Parijs, 14 november 2008 ­ 7.45 uur

Dexia kondigt een verlies aan van 1 544 miljoen EUR in 3T 2008, een overeenkomst over de verkoop van de verzekeringsactiviteit van FSA, een strikte heroriëntering op zijn kernactiviteiten en een nieuw managementteam

Op 13 november 2008 heeft de raad van bestuur van Dexia, voorgezeten door de heer Jean- Luc Dehaene, de geconsolideerde rekeningen van de Groep voor het derde kwartaal van 2008 geanalyseerd en goedgekeurd. Hij besloot het risico op FSA te beperken door (i) een bindende overeenkomst goed te keuren omtrent de verkoop van de verzekeringsactiviteit van FSA en (ii) zijn risico op de activiteit Financial Products van FSA te beheersen dankzij een staatswaarborg. De raad keurde eveneens het hervormingsplan van Dexia goed, zoals voorgesteld door zijn gedelegeerd bestuurder, de heer Pierre Mariani, en stelde een nieuw managementteam aan.

Resultaten voor 3T 2008: highlights

· Dexia boekte in 3T 2008 een nettoverlies van 1 544 miljoen EUR, waarin de grote negatieve impact van de financiële crisis ten belope van 2 191 miljoen EUR weerspiegeld ligt.

· Als we geen rekening houden met de impact van de crisis, bleef het nettoresultaat groepsaandeel stabiel op 647 miljoen EUR.

· Voor de eerste negen maanden van het jaar kwam het nettoresultaat groepsaandeel uit op een verlies van 723 miljoen EUR.

· Dexia heeft geen gebruik gemaakt van het amendement IAS 39 dat banken de mogelijkheid biedt hun voor verkoop beschikbare beleggings- en tradingportefeuilles te herclassificeren.

· Dankzij staatswaarborgen kon de liquiditeitscrisis bezworen worden; een kapitaalverhoging van 6,0 miljard EUR heeft de solvabiliteitsratio (Tier 1) van Dexia eind september verbeterd tot 14,5 %.

Verkoop van de verzekeringsactiviteit van FSA

· Bindende overeenkomst voor de verkoop van FSA Holding (FSAH) aan Assured Guaranty Ltd (Assured Guaranty), een obligatieverzekeraar die genoteerd staat op de beurs van New York.

· De activiteit Financial Products valt buiten deze transactie.
· Betaling van 361 miljoen USD in cash en van 44,6 miljoen1 nieuw uitgegeven Assured Guaranty aandelen. Gebaseerd op de slotkoers van Assured Guaranty op 13 november 2008 (USD 8,10 per aandeel), komt de transactie uit op: o een totaalbedrag van 722 miljoen USD; o een betaling in 50 % cash / 50 % aandelen (tot 75% cash / 25% aandelen op verzoek van de koper voor closing); o een 24,7 % aandeelhouderschap van Dexia in Assured Guaranty.


* Dexia is een beursgenoteerd bedrijf. Dit persbericht bevat informatie die onderworpen is aan de transparantievoorschriften.

1 44 567 901 aandelen.


· Finalisering afhankelijk van goedkeuring door toezichthoudende overheid in de VS en door de aandeelhouders van Assured Guaranty.

Beperking van het risico op de activiteit inzake Financial Products van FSA
· De Belgische en de Franse overheid verstrekken een waarborg voor de activa van FSA Asset Management (FSAM).

· Dexia dekt het eerste verlies van 3,1 miljard USD bovenop de reeds bestaande provisies van 1,4 miljard USD op 30 september 2008.

Voornaamste punten van het hervormingsplan van Dexia
· De Groep is van plan haar risicoprofiel te verlagen door een significante vermindering van de tradingactiviteiten, de afbouw van de obligatieportefeuilles en een verbeterde liquiditeit.
· Dexia gaat zich weer toespitsen op zijn core cliënteel inzake Public, Retail en Commercial banking in de belangrijkste markten en in welbepaalde geografische regio's.
· Er wordt een programma uitgewerkt voor een kostenbesparing van 15 %. De eerste kostenbesparingen ten belope van 300 miljoen EUR liggen nu al vast, en in 2009 zouden al aanzienlijke besparingen kunnen gerealiseerd worden.
· Het topmanagementteam verandert grondig, de organisatie wordt vereenvoudigd en de governance versterkt.
De sociale partners worden zowel op Europees als op lokaal niveau te gepasten tijde ingelicht en geraadpleegd alvorens er een beslissing wordt gernomen.

De heer Jean-Luc Dehaene, voorzitter van de raad van bestuur, zei: "Ik ben erg verheugd over de overeenkomst omtrent de verkoop van de verzekeringsactiviteit van FSA en ook over de waarborg voor de activiteit Financial Products van FSA die door de Belgische en de Franse regeringen zijn toegekend. Hierdoor kan Dexia zijn risico in de VS aanzienlijk terugdringen.
Deze waarborg alsook de reeds bestaande staatswaarborg voor de wholesalefinanciering van Dexia en de recente kapitaalinjectie door zijn hoofdaandeelhouders, stellen Dexia in staat deze wereldwijde financiële crisis met vertrouwen te doorstaan."

De heer Pierre Mariani, gedelegeerd bestuurder en voorzitter van het directiecomité van Dexia, reageerde als volgt: "In deze nooit eerder geziene financiële crisis moeten we de risico's strikt onder controle houden en opnieuw zorgen voor een gezonde business- en financiële discipline. We moeten ons nu meteen richten op onze core cliënteel, het risicoprofiel van de Groep verlagen en overbodige kosten schrappen. Met de inzet van onze teams, de steun van onze aandeelhouders en het vertrouwen van onze cliënten, kunnen we deze zwaar verstoorde omgeving het hoofd bieden."

De resultaten voor 3T 2008 worden gedetailleerd toegelicht op het einde van dit document.

Verkoop van de verzekeringsactiviteit van FSA

Dexia heeft met Assured Guaranty Ltd (Assured Guaranty) een `sale en purchase'- overeenkomst gesloten over de verkoop van FSA Holdings (FSAH), zonder de activiteit Financial Products.
Via deze transactie ontdoet Dexia zich van deze verzekeringsactiviteit, die niet langer tot zijn basisactiviteit behoort en een aanzienlijk risico op de Amerikaanse markt inhoudt. Aan het eind van 3T 2008 vertegenwoordigde de verkochte verzekerde portefeuille van FSA ­ herverzekering niet meegerekend ­ een netto verzekerde waarde van 425 miljard USD,

waarvan 315 miljard USD inzake public finance en 110 miljard USD i.v.m. asset backed securities.
Betaling van 361 miljoen USD in cash and 44,6 miljoen2 van nieuw uitgegeven Assured Guaranty aandelen. Gebaseerd op de slotkoers van Assured Guaranty op 13 november 2008 (USD 8,10 per aandeel), komt de transactie uit op (i) een totaalbedrag van 722 miljoen USD, (ii) een betaling in 50 % cash / 50 % aandelen (tot 75 % cash / 25 % aandelen op verzoek van de koper voor closing) en (iii) een 24,7 % aandeelhouderschap van Dexia in Assured Guaranty.
De gecombineerde entiteit zal de grootste financiële solvabiliteit genieten in de sector van de financieel verzekeraars. Assured Guaranty heeft een beurskapitalisatie van 737 miljoen USD (situatie op 13 november 2008), alsook een rating AAA (stabiel) van S&P, Aaa (onder review) van Moody's en AAA (stabiel) van Fitch.
Finalisering afhankelijk van goedkeuring door toezichthoudende overheid in de VS en door de aandeelhouders van Assured Guaranty.

Goldman Sachs trad op als enige financiële raadgever van Dexia bij de verkoop van FSAH aan Assured Guaranty.

Beperking van het risico op de activiteit inzake Financial Products van FSA FSA's Financial Products-portefeuille van 16,5 miljard USD, die beheerd wordt door FSAM, wordt geweerd uit de scope van de verkoop van FSAH. De Financial Products-activiteit wordt dus uitgesloten van de transactie en afgebouwd, onder de verantwoordelijkheid van Dexia. De Belgische en de Franse Staten hebben erin toegestemd een waarborg te verstrekken voor de activa die worden beheerd door FSAM. Dexia dekt het eerste verlies van 3,1 miljard USD bovenop de reeds bestaande provisie van 1,4 miljard USD op 30 september 2008. Als het uiteindelijke verlies meer bedraagt dan 4,5 miljard USD hebben de overheden recht op gewone aandelen van Dexia of van preferente aandelen. Dit mechanisme wordt ter goedkeuring voorgelegd aan een buitengewone aandeelhoudersvergadering van Dexia. Dexia zal blijven zorgen voor de liquiditeit van FSAM via de bestaande liquiditeitslijn van 5 miljard USD.

Hervormingsplan van Dexia
Het risicoprofiel van de Groep verlagen
De Groep is van plan haar risicoprofiel als volgt te verlagen:
· de credit spread portfolio en de obligatieportefeuille van de publieke sector ten belope van 164 miljard EUR worden afgebouwd en centraal beheerd.
· de eigen tradingactiviteiten worden stopgezet en de limieten inzake value-at-risk worden aanzienlijk verminderd.

Om de liquiditeit op korte en middellange termijn te verbeteren en om de mismatch van de balans te beperken, maakt de Groep al gebruik van de staatswaarborg van België, Frankrijk en Luxembourg voor de wholdesalefinanciering, en van andere aan landen verbonden mechanismen. De Groep zal de inzameling van deposito's maximaliseren in alle geografische regio's waar ze actief is en de kredietverleningsactiviteit aanpassen aan haar fundingvermogen in elke regio.

2 44 567 901 aandelen.

Voorrang aan de core franchises
De organisatie van de Groep zal worden toegespitst op twee groepen van core clienteel: Public Banking voor volledige bancaire activiteiten die zijn toegespitst op cliënten uit de publieke sector, en Retail en Commercial banking met voortaan Retail, Corporate en Private Banking, maar ook Verzekeringen, Asset Management en Investor Services.

Het Public Banking-model zal worden herzien om rekening te houden met het huidige marktklimaat en met het fundingvermogen van de Groep. De Groep zal zich vanaf nu toeleggen op markten die beantwoorden aan volgende criteria:
· sterke commerciële aanwezigheid met een rechtstreekse relatie met de cliënt en belangrijke cross-sellingopportuniteiten;

· een geschikte, stabiele of langetermijnfundingbasis op de thuismarkten;
· interessante returns steunend op een omgeving met laag risico, zoals bijvoorbeeld de lokale besturen.

De activiteiten van Dexia inzake Retail en Commercial Banking hielden goed stand tijdens de crisis en ondersteunden de algemene liquiditeit van de Groep. Dexia zal zich verder toeleggen op het uitwerken van interessante activiteiten op het vlak van Retail, Private en Commercial Banking in België, Turkije, Luxemburg en Slowakije, met een meer uitgesproken nadruk op het aantrekken van cliëntendeposito's. Bepaalde ontwikkelingen op het vlak van Retail en Private Banking die geen interessante returnpatronen vertonen tegen de achtergrond van de wereldwijde liquiditeitscrisis, worden stopgezet.

Kostenbesparing
Om de kostenbasis van de Groep af te stemmen op het moeilijke marktklimaat, wordt een programma uitgewerkt dat streeft naar een kostenbesparing van 15 % over de komende drie jaar. Er werden al voor 300 miljoen EUR besparingen uitgewerkt, en aanzienlijke besparingen zouden al in 2009 kunnen gerealiseerd worden.

De sociale partners worden zowel op Europees als op lokaal niveau te gepasten tijde ingelicht en geraadpleegd alvorens er een beslissing wordt gernomen.

Een nieuw directiecomité
Om het executief managementteam van de Groep te vereenvoudigen en te versterken, wordt het directiecomité vernieuwd en wordt het aantal leden teruggebracht van tien naar vijf:
· gedelegeerd bestuurder en voorzitter van het directiecomité (de heer Pierre Mariani);
· Finance (de heer Philippe Rucheton), met verantwoordelijkheden die nu ook betrekking hebben op ALM en Investor Relations;

· Risicobeheer (de heer Claude Piret), met een volledig geïntegreerde risicobeheersfunctie;
· hoofd van de activiteit Public Banking in combinatie met de operationele verantwoordelijkheid als ceo van Dexia Credit Local in Frankrijk (de heer Pascal Poupelle);

· hoofd van de activiteit Retail en Commercial Banking in combinatie met de operationele verantwoordelijkheid als ceo van Dexia Bank België (de heer Stefaan Decraene).

Versterkte governance
Om de governance van de Groep te verbeteren, heeft de raad van bestuur beslist om:
· het Auditcomité in twee comités te splitsen: een comité van de Rekeningen en een comité voor Interne Controle & Risico's, die minstens eenmaal per jaar samen vergaderen;
· het Bezoldigingscomité en het Benoemingscomité samenvoegen tot één Bezoldigings- en Benoemingscomité.

Gedetailleerde toelichting van de resultaten 3T 2008


· Dexia boekte in 3T 2008 een nettoverlies van 1 544 miljoen EUR, waarin de grote negatieve impact van de financiële crisis ten belope van 2 191 miljoen EUR weerspiegeld ligt.

· Als we geen rekening houden met de impact van de crisis, bleef het nettoresultaat groepsaandeel stabiel op 647 miljoen EUR.

· Voor de eerste negen maanden van het jaar kwam het nettoresultaat groepsaandeel uit op een verlies van 723 miljoen EUR.

Geconsolideerde resultatenrekening 3T en 9M 2008
in miljoenen EUR 3T 2007 3T 2008 Evolutie 9M 2007 9M 2008 Evolutie Opbrengsten 1 452 315 -78,3 % 5 201 3 805 -26,8 % Kosten -967 -1 055 +9,1 % -2 830 -2 942 +4,0 % Brutobedrijsfresultaat 485 -740 n.s. 2 371 863 -63,6 % Kosten van risico -47 -1 078 x22,9 -100 -1 854 x18,5 Waardeverminderingen op 0 -5 n.s. 0 -12 n.s. (im)materiële activa
Belastingen 23 281 n.s. -255 361 n.s. Nettoresultaat 461 -1 542 n.s. 2 016 -642 n.s. Aandeel van derden 22 2 n.s. 70 81 +15,7 % Nettoresultaat 439 -1 544 n.s. 1 946 -723 n.s. groepsaandeel
waaronder impact financiële
crisis -216 -2 191 -244 -2 758 waaronder nettoresultaat
excl. financiële crisis 655 647 2 190 2 035


· Het verlies van 1 544 miljoen EUR in 3T 2008 is vooral te wijten aan de verliezen ten belope van 2 191 miljoen EUR die rechtstreeks het gevolg zijn van de financiële crisis, waarvan 460 miljoen EUR van FSA en 1 731 miljoen EUR van andere krediet- en markteffecten.

· De opbrengsten daalden met 78 % tegenover 3T 2007 als gevolg van de impact van de financiële crisis ten belope van 1 606 miljoen EUR. Als we de impact van de financiële crisis buiten beschouwing laten, zijn de opbrengsten tegenover 3T 2007 toegenomen met 9,1 %.

· De kosten stegen met 9,1 % tegenover 3T 2007: o één derde van de toename van de kosten is toe te schrijven aan de herstructureringskosten;
o de overige twee derde heeft vooral te maken met de ontwikkelingen van de activiteit.

· De kosten van risico werden rechtstreeks door de financiële crisis beïnvloed voor een bedrag van 994 miljoen EUR. Zonder de financiële crisis belopen de kosten van risico 84 miljoen EUR.

Impact van de financiële crisis

Impact op FSA
in miljoenen EUR Opbrengsten Kosten van risico Nettoresultaat (vóór belastingen) (vóór belastingen) (na belastingen) Eigen kredietrisico +178 +115 Wijzigingen in waardering tegen -276 -178 marktwaarde verzekerde CDS
Niet economische waardeverminderingen -144 -93 op FP-portefeuille
Economische waardeverminderingen op -139 -139 FP-portefeuille
Verliezen op verzekerde portefeuille -256 -165 Totaal -381 -256 -460

Als gevolg van de verslechterende economische toestand en van de situatie op de hypotheek- en de financiële markten in de VS, trok FSA zijn provisies op voor in totaal 460 miljoen EUR na belastingen.


· Een deel daarvan was afkomstig van de verzekerde portefeuille (165 miljoen EUR na belastingen) en hebben betrekking op de RMBS-sector, meer bepaald op transacties gedekt door Home Equity Lines of Credit (HELOCs), Alt-A-hypotheekkredieten en option ARMs.

· FSA boekte eveneens waardeverminderingen (Other Than Temporary Impairments ­ OTTI) voor een bedrag na belastingen van 232 miljoen EUR op bepaalde voor verkoop beschikbare activa van de portefeuille Financial Products.
· Bovendien kreeg FSA voor zijn verzekerde portefeuille van Credit Default Swaps (CDS) te maken met negatieve waarderingen tegen marktwaarde van 178 miljoen EUR na belastingen als gevolg van de verdere verruiming van de marktspreads.
· Deze negatieve impacten werden gedeeltelijk gecompenseerd door een positieve waardering tegen marktwaarde van het eigen kredietrisico van FSA (+115 miljoen EUR na belastingen).

Impact van krediet- en financiële markten
in miljoenen EUR Opbrengsten Kosten van risico Nettoresultaat (vóór belastingen) (vóór belastingen) (na belastingen) Verliezen op Dexia's -538 -292 -741 investeringsportefeuille in obligaties
Collectieve provisie voor kredietrisico's -5 -325 -320 Verliezen op tradingportefeuilles -407 -304 Aan KA, DKB en DBS verbonden -177 -115 -267 verliezen
Verzekeringen ­ verliezen en -140 -138 waardeverminderingen
Vergoeding cliënten en andere
waardeverminderingen en -111 -6 -94 tradingverliezen
Aan effectisering gerelateerde CDS 153 134 Totaal -1 225 -738 -1 731


· Dexia's investeringsportefeuilles in obligaties werden getroffen door de verslechtering van de kredietwaardigheid van een aantal bancaire tegenpartijen voor in totaal 741 miljoen EUR na belastingen. Dit bedrag kan als volgt worden uitgesplitst: 482 miljoen EUR op Lehman Brothers; 188 miljoen EUR op IJslandse banken; 63 miljoen EUR op Washington Mutual en 9 miljoen EUR op Hypo Real Estate. De verliezen op Lehman Brothers zijn groter dan aanvankelijk was verwacht, aangezien rekening werd gehouden met een meer behoudend invorderingspercentage (10 %) en omdat de vervangingskosten voor afgeleide producten als gevolg van het tegenvallende marktklimaat hoger uitvielen dan was voorspeld.


· Dexia besloot om een bijkomende collectieve provisie voor kredietrisico's aan te leggen voor een bedrag van 320 miljoen EUR na belastingen. In het licht van de verminderde zichtbaarheid en de tegenvallende kredietrisicofactoren ging Dexia zich terughoudender opstellen en besloot het die bijkomende reserve aan te leggen.


· De gevolgen van de nooit eerder geziene woelige marktsituatie voor de tradingportefeuilles van Dexia kwamen neer op een bedrag van 304 miljoen EUR na belastingen. Dat kan grotendeels worden verklaard door de invloed van ruimer wordende spreads op de tradingportefeuilles van de activiteit Thesaurie en financiële markten, waarvan het tradingaandeel van de Credit Spread Portfolio veruit de grootste is. Merk op dat Dexia geen gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheden tot boekhoudkundige herclassificatie die worden geboden door het onlangs goedgekeurde IAS 39-amendement.


· Kosten van risico ten belope van 267 miljoen EUR na belastingen in verband met de situatie in Centraal-Europa. Zoals werd bekendgemaakt op 3 november, had de transactie waarbij Dexia uit Kommunalkredit Austria AG stapte en de volledige controle verwierf over Dexia Kommunalkredit Bank AG, een netto-impact van 105 miljoen EUR. Bovendien werd Dexia, via zijn Slowaakse dochteronderneming, getroffen door een wisselkoersverlies van 82 miljoen EUR door cliënten (bekendgemaakt op 28 oktober), door een impact na belastingen van 68 miljoen EUR in verband met de waardeverminderingen op obligaties in 3T 2008 bij Kommunalkredit Austria, waarin Dexia een belang voorheen aanhield van 49 %, en door andere rubrieken voor in totaal 12 miljoen EUR.


· Waardeverminderingen, voornamelijk op obligaties en aandelen werden ook geboekt bij de verzekeringsactiviteit, voor een totaalbedrag van 128 miljoen EUR na belastingen. Met gerealiseerde winsten die lager uitvallen dan de geboekte financiële verliezen, wordt de impact van de financiële crisis geraamd op -138 miljoen EUR na belastingen.


· Een aantal kleinere negatieve effecten kunnen eveneens rechtstreeks worden toegeschreven aan deze uitzonderlijke financiële crisis; zij worden becijferd op 94 miljoen EUR na belastingen.


· Twee aan effectisering gerelateerde CDS'en hadden een positieve impact na belastingen van 134 miljoen EUR als gevolg van de verruiming van kredietspreads.

Resultaten 3T per metier

Alle grote metiers ondervonden de weerslag van de financiële crisis.

Nettoresultaat 3T 2008 per metier
Nettoresultaat Impact financiële Gerapporteerde in miljoenen EUR (excl. financiële crisis nettoresultaat crisis) Public and Wholesale Banking (zonder 309 FSA) -430 -121 FSA 93 -460 -366 Financiële dienstverlening aan 125 particulieren -278 -153 Thesaurie en financiële markten 118 -981 -863 Asset Management 20 -16 4 Investor Services 18 0 18 Central assets -36 -28 -64 Totaal 647 -2 191 -1 544

Public and Wholesale Banking (zonder FSA)
Gerapporteerde resultatenrekening
in miljoenen EUR 3T 2007 3T 2008 Evolutie 9M 2007 9M 2008 Evolutie Opbrengsten 575 485 -15,6 % 1 702 1 899 11,6 % Kosten -206 -231 +12,3 % -596 -658 10,4 % Brutobedrijfsresultaat 369 254 -31,1 % 1 106 1 241 12,2 % Kosten van risico -12 -288 x 24 -31 -324 x 10,5 Nettoresultaat
groepsaandeel 269 -121 n.s. 789 645 -18,3 % waaronder impact financiële
crisis 4 -430 5 -280 waaronder nettoresultaat excl.
financiële crisis 265 309 784 925


· Het nettoverlies voor 3T 2008, dat voortvloeit uit: o een verlies van 430 miljoen EUR in verband met de financiële crisis, dat gedeeltelijk werd gecompenseerd door niet-weerkerende items voor een bedrag van 41 miljoen EUR;

· De gevolgen van de financiële crisis weerspiegelen voornamelijk de situatie in Centraal- Europa (Kommunalkredit Austria, Dexia Kommunalkredit Bank en Dexia banka Slovensko) en een deel van de collectieve provisie voor kredietrisico's.
· Zonder de impact van de crisis en de niet-weerkerende elementen: o stijging van de opbrengsten met 9 % tegenover 3T 2007; o stijging van de kosten met 12 % tegenover 3T 2007 door internationale ontwikkelingen;

o toename van het brutobedrijfsresultaat met 6 % tegenover 3T 2007; o de kosten van risico bleven laag, namelijk 34 miljoen EUR; o een lichte toename van het nettoresultaat.

Wat de activiteit inzake Public Wholesale Banking betreft:
· toename van de langetermijnverbintenissen met 18,5 % tegenover september 2007 als gevolg van de forse nieuwe productie tijdens de vorige jaren/kwartalen;
· een daling van de nieuwe productie met 23 % als gevolg van de algemene liquiditeitsproblemen/beperkte groei van de obligatieportefeuille;
· het nieuweproductievermogen werd weer toegespitst op de historische markten (+36 % in 3T) en op de commerciële relaties met een grote marge;
· verbetering van activamarges en van marktaandelen in Frankrijk en België.

Financiële dienstverlening aan particulieren
Gerapporteerde resultatenrekening
in miljoenen EUR 3T 2007 3T 2008 Evolutie 9M 2007 9M 2008 Evolutie Opbrengsten 695 518 -25,5 % 2 103 1 960 -6,8 % Kosten -476 -537 +12,8 % -1 391 1 499 7,8 % Brutobedrijfsresultaat 220 -19 n.s. 712 461 -35,2 % Kosten van risico -19 -159 x 8,3 -47 -200 x 4,3 Nettoresultaat
groepsaandeel 175 -154 n.s. 565 198 -64,9 % waaronder impact financiële
crisis 0 -278 0 -278 waaronder nettoresultaat excl.
financiële crisis 175 125 565 476


· Een nettoverlies voor 3T 2008 dat voortvloeit uit o een verlies van 278 miljoen EUR als gevolg van de financiële crisis; o voor 46 miljoen aan herstructureringskosten: Rusland en België.
· De gevolgen van de financiële crisis weerspiegelen in hoofdzaak: o waardeverminderingen op de beleggingsportefeuille van de verzekeringsdochter;
o een deel van de collectieve provisie voor kredietrisico's van de Groep voor 3T 2008;
o een betaling aan het depositowaarborgfonds in Luxemburg; o een verlies in Slowakije.

· Zonder de impact van de crisis en de herstructureringskosten: o een stijging van de opbrengsten met 3 % tegenover 3T 2007; bij DenizBank met 34 %;
o een stijging van de kosten met 6 % tegenover 3T 2007; bij DenizBank met 25 %;

o ongewijzigde kosten van risico;
o een stabiel nettoresultaat tegenover 3T 2007.

Wat de activiteit inzake Financiële dienstverlening aan particulieren betreft:
· daling van de cliëntentegoeden met 5 % tegenover september 2007, aangezien de markteffecten de positieve netto-instroom ruimschoots tenietdoen;
· een daling van de cliëntentegoeden met 2 % ten opzichte van het vorig kwartaal (vooral als gevolg van een negatief markteffect), maar de cliëntendepositobasis hield stand;
· een toename van de kredieten met 15 % tegenover september 2007, met een tweecijferige groei voor alle categorieën;

· een sterke groei bij DenizBank (toename van de kredieten met 55 % en van de cliententegoeden met 24 % tegenover september 2007).

Asset Management
Gerapporteerde resultatenrekening
in miljoenen EUR 3T 2007 3T 2008 Evolutie 9M 2007 9M 2008 Evolutie Opbrengsten 68 35 -48,7 % 211 159 -24,7 % Kosten -39 -33 -15,6 % -114 -107 -5,7 % Brutobedrijfsresultaat 30 2 -92,1 % 97 51 -46,9 % Kosten van risico 0 0 n.s. 0 0 n.s. Nettoresultaat
groepsaandeel 26 4 -85, % 87 45 -48,7 % waaronder impact financiële
crisis 0 -16 0 -16 waaronder nettoresultaat excl.
financiële crisis 26 20 87 61


· De volumes staan onder druk: activa in beheer voor 94 miljard EUR, een daling met 5,1 miljard EUR ten opzichte van het vorige kwartaal (waarvan 2,8 miljard EUR als gevolg van een negatief markteffect).

· Het nettoresultaat wordt aangetast door commerciële kosten die verband houden met de financiële crisis (16 miljoen EUR na belastingen).
· Zonder de invloed van de financiële crisis: o de opbrengsten van Asset Management hadden te lijden onder het moeilijke marktklimaat (-25 % tegenover 3T 2007); o focus op de kostenbeheersing (-16 % tegenover 3T 2007).

Investor Services
Gerapporteerde resultatenrekening
in miljoenen EUR 3T 2007 3T 2008 Evolutie 9M 2007 9M 2008 Evolutie Opbrengsten 103 101 -1,4 % 314 320 1,9 % Kosten -74 -76 +3,4 % -209 -223 6,8 % Brutobedrijfsresultaat 29 25 -13,5 % 106 98 -7,9 % Kosten van risico 1 0 n.s. 0 0 n.s. Nettoresultaat
groepsaandeel 20 18 -9,7 % 77 68 -11,9 % waaronder impact financiële
crisis 0 0 0 0 waaronder nettoresultaat excl.
financiële crisis 20 18 77 68


· Commerciële prestatie:
o toename van het aantal administratief beheerde fondsen met 7 % ten opzichte van het vorig kwartaal (+11 % tegenover september 2007); o toename van het aantal aandeelhoudersrekeningen bij de transferagent met 2 % ten opzichte van het vorig kwartaal (+18 % tegenover september 2007).
· Terugval bij de administratief beheerde activa (2,4 biljoen USD) met 14 % ten opzichte van het vorig kwartaal (-16 % tegenover september 2007) als gevolg van een significant negatief markteffect.

· De opbrengsten houden goed stand: +3,0 % tegenover 3T 2007 bij gelijke wisselkoers.
· Voortzetten van omvangrijke investeringen: stijging van de kosten met 6,7 % tegenover 3T 2007 bij gelijke wisselkoers.

Thesaurie en financiële markten
Gerapporteerde resultatenrekening (EUR M)
in miljoenen EUR 3T 2007 3T 2008 Evolutie 9M 2007 9M 2008 Evolutie Opbrengsten 25 -606 n.s. 436 -222 n.s. Kosten -57 -66 +15,6 % -163 -180 +10,7 % Brutobedrijfsresultaat -33 -672 n.s. 273 -402 n.s. Kosten van risico 0 -353 n.s. 0 -353 n.s. Nettoresultaat
groepsaandeel -22 -863 n.s. 223 -633 n.s. waaronder impact financiële
crisis -82 -981 -82 -1 048 waaronder nettoresultaat excl.
financiële crisis 60 118 305 415


· Een nettoverlies voor 3T 2008 dat voortvloeit uit: o een verlies van 981 miljoen EUR als gevolg van de financiële crisis; o herstructureringskosten ten belope van 20 miljoen EUR.
· Het verlies van 981 miljoen EUR als gevolg van de financiële crisis weerspiegelt voornamelijk:
o een verlies van 741 miljoen EUR op investeringsportefeuilles in obligaties (Lehman, IJslandse banken, Washington Mutual, Hypo Real Estate); o een negatieve waardering tegen marktwaarde van 301 miljoen EUR op tradingportefeuilles en kredietwaardeaanpassingen
· Een hoge bijdrage van het cash en liquiditeitsbeheer tot eind september (128 miljoen EUR in 3T).

· De omvang van de CSP-portefeuille werd gestabiliseerd.
· De kosten zijn stabiel, herstructureringskosten niet meegerekend.

Sterke solvabiliteit

De solvabiliteitsratio van Dexia verbeterde in de loop van het kwartaal aanzienlijk, namelijk van 11,4 % eind juni 2008 tot 14,5 % eind september. Die opmerkelijke verbetering is volledig te danken aan de kapitaalverhoging van 6,0 miljard EUR waarop onlangs werd ingeschreven door de hoofdaandeelhouders van Dexia en door de Franse en de Belgische overheid. Op 30 september 2008 werd eveneens bekendgemaakt dat de Luxemburgse regering ook nog eens 0,4 miljard EUR aan Tier1- kapitaal zou ter beschikking stellen in de vorm van converteerbare obligaties. Op dat ogenblik vestigde Dexia de aandacht op het feit dat de verhoging van het Tier1-kapitaal met 6,4 miljard EUR de Groep een forse solvabiliteit opleverde, zelfs rekening houdend met de mogelijke negatieve impact van de situatie bij FSA en van de financiële en de kredietcrisis. Rekening houdend met de verkoop van FSA's kredietverzekeringsactiviteit en de beperking van Dexia's risico op de activiteit Financial Products van FSA, wordt de proforma Tier1-ratio geraamd op 11 %.
Na een aanzienlijke verlaging als gevolg van de gewijzigde marktspread tijdens 1S 2008, stabiliseerde het totale eigen vermogen van de Groep op basis van IFRS in september 2008 op 8,5 miljard EUR, ondanks de positieve impact van 6,0 miljard EUR van de kapitaalverhoging. Terwijl de spreads op de kredietmarkten aanzienlijk toenamen tijdens 3T 2008, verslechterde de niet in de resultatenrekening opgenomen verliezen (Accumulated Other Comprehensive Income - OCI) van -7,0 miljard EUR einde juni 2008 tot -11,5 miljard EUR eind september 2008 (Dexia maakte geen gebruik van de mogelijkheden tot boekhoudkundige herclassificatie die worden geboden door het onlangs goedgekeurde amendement IAS 39).
Het eigen kernvermogen, dat geen rekening houdt met het Accumulated OCI, kwam eind september 2008 uit op 20,1 miljard EUR.

Eigen vermogen en solvabiliteit
Evolutie over Dec. 2007 Juni 2008 Sept.2008 3 maanden Kern eigen vermogen 16 112 15 639 20 089 +28,5 % (in miljoenen EUR)
Eigen vermogen van de Groep 14 525 8 604 8 547 -0,7 % (in miljoenen EUR)
Tier 1-kapitaal (in miljoenen EUR) * 14 549 13 843 18 741 +35,4 % Totale gewogen risico's 159 383 121 670 129 403 +6,4 % (in miljoenen EUR) *
Tier 1-ratio * 9,1 % 11,4 % 14,5 % Nettoactiva per aandeel

- m.b.t. kern eigen vermogen (EUR) 12,87 13,07 11,18
- m.b.t. eigen vermogen van de 11,51 6,99 4,63 groep (EUR)

* Basel I toegepast voor December 2007; Bazel II toegepast voor juni en september 2008.

Outlook voor 4T

De gerapporteerde resultaten 4T 2008 zullen negatief beïnvloed worden, maar de solvabiliteit zal sterk blijven:

· Ontregelde financiële markten in het begin van 4T
· Het amendement IAS39 wordt geimplementeerd in 4T
· Verkoop van de verzekeringsactiviteit van FSA. en beperking van het risico op de activiteit Financial Products

· Hogere fundingkosten:

- verslechtering van de marktsituatie sinds het einde van 3T;
- aanvullende kosten voor de staatswaarborgen.
· Begin van de afbouw van de activiteiten/portefeuilles
· Aanvullende herstructureringskosten

U vindt gedetailleerde informatie over de gerapporteerde en de onderliggende resultaten en balansgegevens in het Financial Report 3Q 2008, dat beschikbaar is op de website www.dexia.com. U vindt er eveneens het Driemaandelijks financieel verslag 3T 2008, opgesteld in navolging van het KB van 14 november 2007.

Dexia (www.dexia.com) is een Europese bank die wereldleider is op het gebied van de financiering van de lokale publieke sector. Dexia behoort tot de twintig grootste financiële instellingen van de eurozone. Op 30 juni 2008 telde de Groep meer dan 36 500 medewerkers, gespreid over 39 landen. Dexia heeft een van de hoogste ratings in de bankwereld. De ontwikkelingsstrategie van Dexia steunt op twee pijlers: een universele bankactiviteit in Europa (België, Luxemburg, Slowakije en Turkije) en een wereldwijd leiderschap inzake Financiële dienstverlening aan de publieke sector en financiering van projecten.

Persdienst Brussel +32 2 213 50 81 Investor Relations Brussel +32 2 213 57 46/49 Persdienst Parijs +33 1 58 58 86 75 Investor Relations Parijs +33 1 58 58 85 97/22

Dexia NV ­ Rogierplein 11, B-1210 Brussel ­ 1, passerelle des Reflets, Paris-La Défense 2, F-92919 La Défense Cedex

Bijlage: nieuwe leden van het directiecomité

Stefaan Decraene
Stefaan Decraene werd geboren in 1964 en studeerde toegepaste economische wetenschappen, met een specialisatie internationale relaties, aan de Universiteit Leuven. Het eerste deel van zijn carrière was gewijd aan corporate banking en investment banking in België. In 2001 ging hij de internationale toer op toen hij werd aangesteld als voorzitter van het directiecomité van Banque Artesia Nederland. In 2002 ging hij werken voor Dexia Bank Nederland als lid van het directiecomité. In 2003 keerde hij naar België terug als lid van het directiecomité van Dexia Bank België, belast met de verzekeringen en de ontwikkelingen van de internationale retailactiviteit, alvorens hij in 2004 binnen datzelfde directiecomité verantwoordelijk werd voor de activiteit Public & Wholesale Banking. Sinds januari 2006 is hij voorzitter van het directiecomité van Dexia Bank België en lid van het uitvoerend comité van Dexia NV.

Pascal Poupelle
Alvorens hij voor Dexia ging werken, was Pascal Poupelle adjunct-directeur-generaal van Calyon. Hij was verantwoordelijk voor de wereldwijde relaties van de bank met haar corporate cliënten en zag toe op de wereldwijde activiteit inzake kredietsyndiceringen en de financiering van overnames. Hij begon zijn carrière bij het Franse ministerie voor Defensie en werkte daarna voor het Franse ministerie voor Vervoer, waar hij diverse functies bekleedde die verband hielden met de Franse ruimtevaartindustrie. In 1988 ging hij werken voor Crédit Lyonnais. In 1991 werd hij verantwoordelijk voor de financiering van internationale luchtvaartmaatschappijen. In 1994 kwam hij aan het hoofd te staan van de dealing room van Crédit Lyonnais Americas in New York. In 1997 werd hij aangesteld als CEO van CL Securities (USA) Inc, een effectenhuis dat lid is van de NYSE, en daarna werd hij verantwoordelijk voor alle activiteiten inzake Corporate en Investment banking van Crédit Lyonnais in de VS. In 2001 werd hij Global Head of Institutional and Corporate clients en lid van het directiecomité van Crédit Lyonnais. Pascal Poupelle is 54 jaar en werd geboren in Parijs. Hij studeerde af aan de Ecole Polytechnique, behaalde een diploma aan de Ecole Nationale de l'Aviation Civile en is voormalig auditor van het Institut des Hautes Etudes de la Défense Nationale.

Philippe Rucheton
Sinds januari 2008 is Philippe Rucheton Chief Financial Officer en lid van het uitvoerend comité van Newedge Group, een joint venture tussen Calyon en Société Générale, die gespecialiseerd is in makelaardij. In 2005 werd de heer Rucheton aangesteld als adjunct- directeur-generaal en vice-voorzitter van het directiecomité van Komercni Banka AS, een Tsjechische universele bank die een dochteronderneming is van de Société Générale, nadat hij er sinds 2002 de functies had uitgeoefend van CFO en lid van het directiecomité. Van 1995 tot 2002 werkte hij voor de Société Générale als directeur ALM. Hij was financieel directeur en adjunct-directeur-generaal van Europe Computers Systems, dat tussen 1988 en 1995 een dochteronderneming was van Société Générale. Van 1980 tot 1988 werkte hij bij de bank Louis-Dreyfus nadat hij van 1972 tot 1980 adviseur was en directeur bancaire verrichtingen van de groep Bred. Philippe Rucheton is 60 jaar en werd geboren in Parijs. Hij studeerde af aan de Ecole Polytechnique, het Institut Supérieur des Affaires en aan de Université Panthéon Sorbonne.


---- --