Corporaties transparanter over prestaties

14/11/2008 09:00

SEV

Waterweg Wonen uit Vlaardingen is de winnaar van Het Glazen Huis 2008. De jury van de jaarverslagprijs voor transparante wooncorporaties is onder de indruk van het vakmanschap waarmee Waterweg Wonen haar maatschappelijke verantwoording en maatschappelijk ondernemen in de volle breedte oppakt. Corporatie Woonpunt uit Elsloo geeft het beste inzicht in maatschappelijke resultaten en mag zich daarom winnaar van de themaprijs 2008 noemen. De afgelopen drie jaar ontving het vanuit het oogpunt van maatschappelijke verantwoording beste jaarverslag Het Glazen Huis. Na deze drie edities loopt het experiment van de SEV (Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting) nu af. Conclusies: corporaties gaan in hun jaarverslag bewuster om met hun verantwoording aan de samenleving. Daarnaast is de kwaliteit van de verslaggeving over de prestaties van corporaties verbeterd, maar juist op dit punt valt er ook nog genoeg te leren.

Wooncorporaties hebben met hun groot maatschappelijk bestemd vermogen en met bijna 40% van de Nederlandse woningvoorraad in handen een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het handelen van corporaties en het presteren als maatschappelijke ondernemingen vraagt dan ook om een expliciete en transparante verantwoording. Tegen deze achtergrond namen PricewaterhouseCoopers (PwC) en de SEV in 2006 gezamenlijk het initiatief tot een jaarverslagprijs voor transparante wooncorporaties.

Uit de jaarlijkse deelname van circa 150 corporaties, die bij elkaar ruim 60% van de huishoudens in de volkshuisvesting vertegenwoordigen, kan worden geconcludeerd dat de deelnemende corporaties overtuigd zijn van het belang van een goede verantwoording naar de buitenwereld. Maar daarmee is niet gezegd dat zij zicht hebben op hun maatschappelijke resultaten en dat inzicht ook bieden aan de samenleving. Helaas hebben nog lang niet alle corporaties deelgenomen. Ook zijn op lang niet alle criteria dikke voldoendes te noteren. De grootste slag is nog te maken op het hoofdcriterium maatschappelijke resultaten. Het gaat hierbij om het zichtbaar maken van maatschappelijk rendement. Toch zijn de initiatiefnemers enthousiast.

Programmaregisseur Paul Doevendans (SEV): "Je kunt stellen dat Het Glazen Huis van invloed is op de benadering van de maatschappelijke verantwoording in brede zin en misschien zelfs wel op het maatschappelijk ondernemerschap." Ben Spelbos, voorzitter sectorgroep woningcorporaties PwC, verwoordt het als volgt: "De kwaliteit van de verslaggeving over de prestaties van corporaties is daadwerkelijk meer expliciet geworden. Dat is winst. Daarnaast ben ik ervan overtuigd, dat corporaties met een aantal thema's veel bewuster omgaan."

Uit de scores van dit jaar blijkt dat corporaties die vaker meedoen aan Het Glazen Huis, een stijgende lijn laten zien als het om verantwoording via hun jaarverslag gaat. Vooral bij kleinere corporaties is dit effect zichtbaar. Zij komen hiermee op het niveau van enkele grote deelnemende corporaties. Dit en de gebleken betekenis van Het Glazen Huis als leerinstrument voor corporaties heeft de betrokken organisaties, Aedes, Woonbond, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), PwC en de SEV - en vanaf volgend jaar ook de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) - doen besluiten de prijs de komende drie jaar in ieder geval te continueren. PwC blijft de screening verzorgen, de SEV levert de voordracht voor de themaprijs.

De winnaar van Het Glazen Huis 2008, Waterweg Wonen, zet met haar 'maatschappelijk rendementmodel' een nieuwe standaard neer, die in de komende jaren inhoudelijk verder ingevuld kan worden. Nog meer onder de indruk is de jury, onder leiding van Prof. Dr. Wim van de Donk, tevens voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), van het vakmanschap waarmee deze corporatie haar maatschappelijke verantwoording en maatschappelijk ondernemen in de volle breedte oppakt en dit vertaalt in een boeiend jaarverslag. Met deze hoge kwaliteit in verslaglegging en maatschappelijke verantwoording is Waterweg Wonen de terechte winnaar van Het Glazen Huis 2008. De themaprijs van Het Glazen Huis 'Inzicht in maatschappelijke resultaten' is gewonnen door Woonpunt uit Elsloo. Tellen, vertellen en verbeelden zijn 'methoden' die in het jaarverslag worden ingezet en elkaar weten te versterken. Daarmee biedt deze corporatie echt 'inzicht in maatschappelijke resultaten' en doet zij dit op basis van een groot inlevingsvermogen in wat er 'buiten' leeft.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.sev.nl