Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

TNO in Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde:
Allochtone vrouwen bevallen liever in het ziekenhuis

DELFT/AMSTERDAM, vrijdag 14 november 2008
Bijna driekwart van de allochtone vrouwen heeft voorkeur om in het ziekenhuis te bevallen. Van de Nederlandse vrouwen bevalt juist driekwart liever thuis. Onduidelijk is of onbekendheid met het Nederlandse zorgsysteem de voorkeur van allochtone vrouwen bepaalt of dat zij bewust kiezen voor een ziekenhuisbevalling.

Dit meldt TNO zaterdag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde naar aanleiding van een onderzoek naar etnische verschillen in de voorkeur voor thuisbevallingen. TNO analyseerde hiervoor 1,4 miljoen bevallingen in acht jaar tijd.


Plaats van bevallen
Tussen de verschillende etniciteiten bestaan grote verschillen. Bij Turken en Marokkanen heeft één op de drie zwangeren voorkeur voor thuisbevallen, bij Surinamers en Antillianen is dit ongeveer één op de vier. Uiteindelijk bevalt eenderde van de Nederlandse vrouwen thuis, ongeveer één op de acht Turkse en Marokkaanse vrouwen en ruim één op de twaalf van de Surinaamse en Antilliaanse vrouwen.

Onbekendheid met Nederlandse zorgsysteem
In het land van herkomst van allochtone vrouwen is het meestal niet gebruikelijk thuis te bevallen of is het een teken van armoede. Uit eerder onderzoek van TNO blijkt dat allochtonen zeer weinig kraamzorg afnemen, omdat ze niet weten wat de functie is van kraamzorg. Vermoedelijk is men niet goed op de hoogte van het Nederlandse zorgsysteem en de mogelijkheden die dat biedt. Dat een verloskundige de kennis en ervaring heeft om een bevalling zelfstandig te begeleiden is vaak onbekend.

Geïnformeerde keuze
Volgens TNO is het belangrijk dat niet alleen Nederlandse, maar ook allochtone vrouwen geïnformeerd kiezen voor de plaats van bevallen. TNO-onderzoekster Dineke Korfker: "We moeten te weten komen of allochtone vrouwen op basis van voldoende en goede informatie de keuze maken voor een ziekenhuisbevalling. Als blijkt dat ze te weinig op de hoogte zijn van de opties, moet daar in voorlichting aandacht aan worden besteed."

Over Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG)

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), gevestigd in Amsterdam, verschijnt al sinds 1857 wekelijks als vakblad voor de inmiddels ruim 40.000 artsen en medische wetenschappers in ons land. NTvG richt zich op het publiceren van klinisch-wetenschappelijke artikelen. Het gaat daarbij niet alleen om publicatie van oorspronkelijk onderzoek; NTvG heeft vooral een didactische functie. Het laat specialisten en generalisten zien wat zich afspeelt in de geneeskunde als geheel en in de verschillende deelgebieden. Die kennis komt weer ten gunste van patiënten.