Prof. Dr. Paul J. M. Helders Officier in de Orde van Oranje-Nassau

14/11/2008 09:00

KNGF/ fysioPraxis

Amsterdam, 14 november 2008. Gisteravond ontving Prof. Dr. Paul J. M. Helders een Koninklijke onderscheiding uit handen van de burgemeester Cohen van Amsterdam. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Professor Helders is sinds 1992 hoogleraar in de Algemene Fysiotherapie Wetenschap aan de Universiteit van Utrecht, met als speciaal aandachtsgebied de kinderfysiotherapie. Ook is hij erelid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Helders heeft de kinderfysiotherapie in Nederland en daarbuiten gezicht gegeven. De onderscheiding werd aan hem overhandigd tijdens tijdens de naar hem vernoemde 'Paul Helders lecture'.

Functie

Met zijn afdeling in het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht (WKZ), onderdeel van het UMCU, heeft Paul Helders grote invloed op de ontwikkeling van het vakgebied. Vele promoties en publicaties vonden onder zijn verantwoordelijkheid plaats, meestal gericht op het wetenschappelijk onderbouwen van activiteiten in de (kinder)fysiotherapie. Binnen het WKZ heeft hij een bijzondere positie verworven. Zo bekleedde hij als niet-medicus onder andere het voorzitterschap van de medische staf, hetgeen in ziekenhuisverhoudingen niet bepaald gebruikelijk is.

Erelid KNGF

Naast zijn grote verdiensten voor de kinderfysiotherapie, in Nederland en wereldwijd, is hij als hoogleraar Algemene Fysiotherapie Wetenschap ook voor de fysiotherapie in Nederland in het algemeen van grote betekenis geweest. Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) benoemde hem daarom tot erelid voor zijn grote verdienste op dit vakgebied. Zo was hij meer dan tien jaar hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Fysiotherapie. In die periode vormde hij het blad om van verenigingsblad tot wetenschappelijk tijdschrift. Daarnaast is hij ook erelid van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Kinderen.

Internationaal

Ook internationaal geniet professor Helders erkenning. Zo werd hij onlangs als eerste niet-Amerikaan benoemd tot redacteur van het maandblad van de American Association for Physical Therapy. In die rol beoordeelt hij (mede) of artikelen over wetenschappelijk onderzoek die voldoende niveau hebben voor plaatsing in het belangrijkste tijdschrift over fysiotherapie in de VS.

Paul Helders lecture

In 2000 besloot het UMCU een "Paul Helders lecture" in het leven te roepen. Hierbij wordt een lezing gegeven door een wetenschappelijk vooraanstaande kinderfysiotherapeut. Uiteraard was Paul Helders de eerste die de lezing gaf. In 2003 werd de lezing gekoppeld aan het internationale congres van de NVFK, dat elke 5 jaar wordt gehouden. Dit jaar wordt de lezing gegeven op de vooravond tijdens het internationale congres op 14 en 15 november in de RAI te Amsterdam, waar een keur aan onder andere Amerikaanse wetenschappers het woord zal voeren.






Noot voor de redactie:

Noot voor de reactie (