Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 14 november 2008

Kenmerk 221

Stadsverteller zoekt `Het Verhaal van Amsterdam'

Wethouder Freek Ossel heeft op donderdag 13 november Karel Baracs als eerste Amsterdamse Stadsverteller geïnstalleerd. Baracs, bekend als De Verhalenman, kreeg als opdracht om `Het Verhaal van Amsterdam', een bloemlezing van verhalen uit de stad, tot leven te brengen en uit te dragen. De Stadsverteller maakt gebruik van de kracht van het vertellen om geschiedenis, heden en toekomst van de stad voor een breed publiek toegankelijk te maken. De Canon van de geschiedenis van Amsterdam is daarbij een belangrijke inspiratiebron. Daarnaast zal de Stadsverteller op hoogtijdagen bijeenkomsten opluisteren met een speciaal voor die gelegenheid gecreëerd verhaal. Het fenomeen Stadsverteller is uniek in Nederland (en voor zover bekend) ook daarbuiten.

De kracht van verhalen vertellen De Stadsverteller gaat actief op zoek naar verhalen die in Amsterdam de ronde doen en draagt met zijn verhalen bij aan ontmoetingen tussen de diverse bewoners van Amsterdam. Hij zoekt zijn publiek op verschillende plaatsen, zowel binnen (bijvoorbeeld op scholen) als buiten in de openbare ruimte. Zo bereikt hij een breed publiek, ook Amsterdammers die op andere wijzen nauwelijks te bereiken zijn. Hij stimuleert tot het vertellen van het eigen verhaal en kan zo bijdragen aan meer begrip voor `andere' leefwijzen en gewoonten. Allerhande aanleidingen zijn mogelijk: een actuele gebeurtenis, een herdenking, een feest of een belangrijk stadsevenement. De verhalen kunnen over alle mogelijke facetten van de stad gaan, van inburgering tot gezondheid, economie en sport.

Karel Baracs
Karel Baracs is sinds 1990 fulltime verhalenverteller. Hij beschikt over de gave om zijn publiek (van jong tot oud) te boeien en zijn verhalen te laten mee beleven. Zijn jaarlijkse voorstelling in het Verzetsmuseum `Waarom lijn 8 niet meer rijdt' is daar een prachtig voorbeeld van. Naast zijn eigen verteltalent bezit hij bovendien de gave om de kunst van het vertellen over te brengen op een nieuwe generatie vertellers. Zo weet hij ook de hedendaagse (orale) geschiedenis van de stad naar boven te halen. In de zomermaanden van 2008 was Baracs voorzitter van de jury bij de extra competitie Verhalen Vertellen, die in het kader van Amsterdam Wereldboekenstad tijdens de Amsterdamse StadsSpelen werd gehouden.

Pb-221