Ingezonden persbericht


Lia Roefs (PvdA): negatief over stads- en streekvervoer

In een interview met Treinreiziger.nl laat Lia Roefs - fractiespecialist OV van de PvdA - weten niet zoveel meer te zien in het stads- en streekvervoer. "Ik denk dat mensen nog eerder gaan fietsen." De bus lijkt meer op een sociaal vangnet voor mensen die niet anders meer kunnen. ROVER vindt het onbegrijpelijk dat de PvdA-fractiespecialist zulke lauwe, ongeïnspireerde uitspraken doet.

Pessimistisch
Sinds 2001 daalde het aantal reizigerskilometers in het stads- en streekvervoer met 20%. Lia Roefs is in een interview met treinreiziger.nl pessimistisch over de toekomst. "Ik weet niet of het stads- en streekvervoer het gaat worden. Misschien wel als het gaat om het regionale spoor. Maar bussen .... Ik weet het niet. Ik denk dat mensen nog eerder gaan fietsen." Het Tweede Kamerlid denkt dat mensen erg aan hun privacy gehecht zijn en die niet zullen opgeven. Treinreiziger.nl vroeg of de bus als een sociaal vangnet gezien moet worden. Lia Roefs: "Ja, daar lijkt het wel op." Wel ziet de PvdA mogelijkheden in gratis Openbaar Vervoer. "Het is nog onduidelijk of we dat wel of niet moeten doen. Maar als dat door gaat, wordt het een heel ander verhaal. Dan mag je weer heel blij zijn dat er bussen zijn."

Zakenreiziger
Of de zakenreiziger en de schollier wel samen willen reizen in dezelfde bus, durft de politica niet te zeggen. "Misschien als je de zakenreiziger een kop koffie en een krant kan aanbieden. Maar nogmaals ik denk dat het écht heel moeilijk is om de automobilist in de bus te krijgen hoor. In de trein misschien nog wel, maar in de bus .... Ik weet het niet hoor.”

Kabinet
De opmerkingen van de politica zijn opmerkelijk. Staatssecretaris Huizinga maakte onlangs bekend een half miljard extra in het regionaal openbaar vervoer te investeren. Hiermee moeten er meer en vaker trams, bussen en metro's beschikbaar zijn. Toch lijkt de PvdA woordvoerder OV weinig vertrouwen meer te hebben in de bus. ROVER woordvoerder Tim Boric: "Ik vind het onbegrijpelijk dat de PvdA-fractiespecialist zulke lauwe, ongeïnspireerde uitspraken over het OV doet. Rond de steden zullen we het stads- en streekvervoer steeds harder nodig hebben voor het in goede banen leiden van de mobiliteit. Gelukkig zien we dat de Mobiliteitsaanpak van het kabinet de noodzaak erkent om de OV-netwerken te verbeteren."

VVD en SP
Ook VVD'er Paul de Krom en SP'er Emile Roemer werden door treinreiziger.nl ondervraagd over het Openbaar Vervoer. De VVD en SP pleiten juist dat er meer geld wordt geïnvesteerd in onder andere het stads- en streekvervoer. Paul de Krom: "In de plannen van de VVD wordt 2 miljard extra in met name het Openbaar Vervoer geïnvesteerd. Anders sta je als treinreiziger nog op een winderig perron te wachten omdat er geen natransport is."