Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Enschede, 14 november 2008

Mobiele operators en dienstenontwikkelaars nemen boek "Creating succesful ICT-services" in ontvangst.

Een groeiend aantal mensen is steeds vaker (mobiel) online, zowel voor het werk als privé. Organisaties staan dan ook voor de vraag hoe ze hiervan gebruik kunnen maken om hun doelgroep beter van dienst te zijn. Maar het ontwerpen van succesvolle mobiele diensten is geen eenvoudige opgave. Een briljant idee is één ding; de ontwikkeling daarvan tot een succesvolle dienst is weer iets anders. Want wat is de toegevoegde waarde en hoe zit het met de exploitatie? Hoe zorg je ervoor dat de dienst aansluit bij de behoeften, mogelijkheden en context van de gebruiker? Een goed business model biedt antwoord op al deze vragen. Het boek "Creating Succesful ICT services", biedt praktische inzichten voor het ontwikkelen van levensvatbare business modellen voor mobiele & ICT diensten.

Henny de Vos, verbonden aan het Telematica Instituut in Enschede, heeft samen met collega's een aantal modellen ontwikkeld en gebundeld in een praktisch werkboek: Creating Successful ICT Services - Practical guidelines based on the STOF method. Aan de hand van de onderdelen Service, Technologie, Organisatie en Financiën (STOF) wordt een dienstontwikkelaar stap voor stap geleid door het hele ontwikkelings- en introductieproces. De methode zorgt ervoor, dat een dienst wordt ontwikkeld die aansluit bij de behoefte en wensen van de consument en de leverancier. Het resultaat? Een grotere slagingskans voor een succesvolle marktintroductie.

De 1e exemplaren zullen worden uitgereikt aan mobiele operators en dienstenontwikkelaars tijdens het symposium "Mobiele diensten ontwerpen & exploiteren" op 18 november in Artis, Amsterdam. Zij weten dat een systematische aanpak bij het ontwerp van een levensvatbaar business model uiterste noodzaak is voor een succesvolle marktintroductie. Aan dit symposium nemen deel managers, marketeers en ontwikkelaars, die betrokken zijn bij de ontwikkeling of het op de markt brengen van mobiele diensten.

Het Engelstalige werkboek is verkrijgbaar via www.managementboek.nl en www.computerboek.nl (ISBN-13: 978-90-75176-46-9) voor E 39,95.

Dit boek is ontwikkeld binnen het Freeband Communication onderzoeksprogramma, dat gemanaged wordt door het Telematica Instituut. Ericsson, Telematica Instituut, TNO, TUDelft, VU Medisch Centrum, vts Politie Nederland en Waag Society hebben samengewerkt aan methoden voor het ontwerpen van (mobiele) ICT diensten en business modellen (frux.freeband.nl).

Over Telematica Instituut
Het Telematica Instituut realiseert doorbraken in de manier waarop mensen leven en werken door kennis van Informatie- en Communicatietechnologie te bundelen met innovatiekracht. Het Telematica Instituut verbindt concrete vraagstukken bij bedrijven en overheden aan de laatste ontwikkelingen in technologie en aan experts uit verschillende wetenschappelijke disciplines. We spelen daarbij in op de groeiende behoefte van organisaties om gezamenlijk nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Klanten zijn onder meer te vinden in de financiële sector, de ICT, de mediawereld, de overheid en de zorg.


---

Noot voor redactie,