Gemeente Rotterdam

Nr. 198
14 november 2008

LET OP:
EMBARGO TOT VRIJDAG 14 november 15.00 UUR

Johan van der Veekenpenning voor jonkheer Hubert Jan van der Wyck

Jonkheer H.J.M. (Hubert Jan) van der Wyck, voorzitter van het Centraal Bureau voor Rijn- en Binnenvaart (CBRB), ontvangt vandaag, vrijdag 14 november, de Johan van der Veekenpenning uit handen burgemeester Ivo Opstelten. Hij ontvangt de onderscheiding tijdens zijn afscheidsreceptie in het Hulstkampgebouw in Rotterdam. De burgemeester prees in zijn toespraak de wijze waarop Van der Wyck leiding gaf aan de grootste werkgevers- en ondernemersorganisatie in de binnenvaart: het CBRB. Sinds 1995 heeft hij zich op daadkrachtige wijze ingezet voor deze organisatie.

Jonkheer Van der Wyck is gedurende vele jaren actief geweest bij een groot aantal organisaties zoals NedLloyd, Deltalinqs, Rotterdam Port Promotion Council, de Nationale Havenraad, SER en VNO-NCW. Als bestuurder wordt hij gezien als iemand die kritisch, maar ook meegaand was. Van der Wyck was een bruggenbouwer, die een goede sfeer belangrijk vond. Een man die altijd het doel voor ogen hield, maar niettemin in al zijn functies een open oog had voor de mensen achter en in de organisatie. Een man ook die niet ontbrak in het maatschappelijke leven in Rotterdam, die het belang inzag van de verbinding tussen stad en haven, van het onderhouden van netwerken.

De Johan van der Veekenpenning gaat naar personen die zich gedurende een reeks van jaren in een leidinggevende functie verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse economie. De penning is de op een na hoogste onderscheiding van de gemeente Rotterdam. Johan van der Veeken (1549 - 1616) was een belangrijk koopman, reder en bankier in Rotterdam. Zijn handelsbelangen waren wereldwijd. Van der Veeken was nadrukkelijk bij de handel met Oost-Indië betrokken, en werd in 1602 tot bewindhebber van de VOC benoemd. Als bankier had hij een belangrijke rol als financier van de Staten-Generaal.

noot voor de redactie/