Gemeente Rotterdam

Nr. 199
14 november 2008

LET OP:
EMBARGO TOT VRIJDAG 14 november 22.00 UUR

Wolfert van Borselenpenning voor de heer Jan Raes

De heer J. (Jan) Raes ontvangt op vrijdag 14 november om 22.00 uur in de Doelen de Wolfert van Borselenpenning uit handen van burgemeester Ivo Opstelten. De heer Raes ontvangt de Rotterdamse onderscheiding als blijk van waardering voor zijn inzet voor het Rotterdams Philarmonisch Orkest (RPhO). De onderscheiding wordt uitgereikt ter gelegenheid van zijn afscheid van het RPhO.

Jan Raes heeft een grote bijdrage geleverd aan de faam van het Gergiev festival in Rotterdam. Het is dankzij zijn inzet een groot artistiek evenement geworden voor de hele stad, door samenwerkingsverbanden te creëren tussen allerlei Rotterdamse culturele instellingen. Het aantal festivallocaties breidde zich uit,

Daarnaast heeft Jan Raes het tourneebeleid van RPhO een grote impuls gegeven. Het orkest toerde in 2006 met succes door de Verenigde Staten en dit jaar was er een tournee door Azië met een delegatie van het Rotterdamse bedrijfsleven. Het orkest helpt internationale deuren te openen, en dat is een grote verdienste voor Rotterdam. Ook heeft Raes veel betekent voor het verbeteren van de relaties tussen het orkest, de gemeente en het bedrijfsleven.

De Belg Jan Raes is sinds 2004 directeur van het Rotterdams Philarmonisch Orkest en het Gergiev Festival. Per december 2008 wordt hij de nieuwe algemeen directeur van het Amsterdams Concertgebouworkest. Voorheen was hij artistiek directeur van het Conservatorium van Antwerpen en actief bij de Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen.

De Wolfert van Borselenpenning wordt sinds 1967 uitgereikt aan personen die in een leidinggevende functie in verschillende terreinen activiteiten hebben ontplooid ten behoeve van de Rotterdamse samenleving. De penning is genoemd naar de stichter van de stad, de edelman Wolfert van Borselen.

noot voor de redactie/