Een prijs voor drie Leader+ projecten

Op 14 november 2008 is de projectprijs Leader+ 2007 uitgereikt aan drie plattelandsprojecten, namelijk Het Wandelpad rond Biddinghuizen, Hoeve Vredeveld/De Aardbei te Lelystad en De Vuurtoren in Marknesse. Zij werden geroemd als het beste bewonersinitiatief, het beste ondernemersinitiatief en het beste samenwerkingsinitiatief tussen Leader+ gebieden.

De voorzitter van de Lokale Actie Groep Leader Flevoland, de heer Van Tilburg, benadrukte nog eens de waarde van de Europese subsidie van Leader. Met dit geld kunnen kleinschalige projecten van onderop tot stand komen. Er zijn vaak veel vrijwilligers bij de projecten betrokken en bij de ondernemers zie je veel zelfwerkzaamheid. Van Tilburg: "Bij deze projecten is samenwerking tussen de plaatselijke partijen van groot belang, je doet het ook om de leefbaarheid van het gebied te bevorderen. Bevolkingsgroepen, ondernemers en organisaties slaan de handen ineen. Mensen met een mooie droom kunnen dankzij Leader deze ook verwerkelijken."

De heer Van Tilburg overhandigde de initiatiefnemers een cheque ter waarde van Euro 2.500. Bovendien overhandigde hij hen als eersten de nieuwe publicatie van LEADER `Dromen inspireren, mensen realiseren' . Daarin staan alle projecten beschreven die tussen 2000 en 2008 zijn uitgevoerd, een bonte verzameling van de meest uiteenlopende projecten, 67 in getal. Deze publicatie heeft mede tot doel om nieuwe initiatiefnemers een hart onder de riem te steken en hen uit te nodigen ook in de nieuwe periode 2007-2013 met mooie projectideeën te komen. De publicatie kan opgevraagd worden bij de provincie Flevoland, tel. 0320-265468.

LEADER

Bewonersgroepen, verenigingen, stichtingen en kleine ondernemers die een goed idee hebben, kunnen een EuropeseLEADER aanvraag indienen. De natuurbeheer, plattelandstoerisme en biologische landbouw. Twee dingen hebben ze gemeen: het gaat om projecten van onderaf (bottom up) en het gaat om de inzet en betrokkenheid van de lokale samenleving. LEADER is namelijk bedoeld voor vernieuwende initiatieven vanuit de plaatselijke bevolking zelf, die gedragen en vaak ook uitgevoerd worden door een groot deel van de samenleving. De LEADER aanvragen worden beoordeeld door de Lokale Actie Groep LEADER Flevoland (LAG). Deze Lokale Actie Groep is samengesteld uit vertegenwoordigers van Flevolandse verenigingen en organisaties in het landelijk gebied en geeft advies aan het college van Gedeputeerde Staten over de aanvragen. Het college neemt op basis van dit advies het formele besluit en sluit vervolgens een overeenkomst met de projectuitvoerder.