Waterschap Regge en Dinkel


Reggeherstelproject Onderland

Feestelijke afsluiting Reggeherstelproject Onderland

Ruim dertig Lakenvelders, klein en groot, hebben vrijdag 14 november hun grasland in het Onderland te Ommen weer in gebruik genomen. In aanwezigheid van ruim 80 genodigden opende Martin Mulder samen met agrariër Blikman, wethouder Geurs van Ommen en de heer Schepers van Staatsbosbeheer de stallen van de koeien om ze naar buiten te laten.

In het nieuwe natuurgebied Onderland , grotendeels in beheer bij Staatsbosbeheer en de heer Blikman, heeft de Regge weer de ruimte gekregen en zal dit vee, afwisselend met het water, weer bezit nemen van het gebied.

De kades langs de Regge zijn verwijderd waardoor de oorspronkelijke uiterwaarden, weer beschikbaar zijn voor waterberging. Jaarlijks staat het gebied enkele dagen onder water. De waterberging heeft een oppervlakte van 37 ha en een maximale capaciteit van ruim 400.000 m3. Deze afvoersituatie zal echter slechts één á twee keer per eeuw voorkomen.

Een aantal jaren geleden heeft de provincie Overijssel een groot deel van het Reggedal, waaronder Onderland, aangewezen als nieuwe natuur. Mede door uitvoering van dit project is deze functie hier gerealiseerd en zijn de voormalige landbouwgronden omgevormd tot een natuurgebied. Ook de Regge heeft hierin een natuurlijker gezicht gekregen. De Regge is een stuk dynamischer geworden waardoor natuurlijke rivierprocessen als oeverafkalving en aanzanding weer plaatsvinden. Dit geeft weer kansen voor specifieke planten en dieren, die afhankelijk zijn van dergelijke situaties. De IJsvogel en de Oeverzwaluw kunnen bijvoorbeeld weer nestelen in de steile afgekalfde oevers.

Deze ingrepen in het Onderland maken deel uit van een omvangrijk herstelproject van de Regge waarin landbouw, waterberging, natuurontwikkeling en recreatief medegebruik hand in hand gaan. Hierdoor krijgt het Reggedal veel nieuwe kansen. Ook andere delen van de Regge zijn al veranderd of worden de komende jaren aangepakt.