Ingezonden persbericht


persbericht
Amsterdam, 24 oktober 2008

14-23 november 2008
INDIA EXPRESS in De Balie

De Balie presenteert van vrijdag 14 tot en met zondag 23 november India Express, een gevarieerd programma dat India laat zien door de ogen van Indiase intellectuelen en kunstenaars. India Express is onderdeel van het Amsterdam India Festival (AIF).

Tijdens het eerste weekend van India Express - vrijdag 14 t/m zondag 17 november - barst De Balie in Amsterdam bijna uit zijn voegen: drie scherpe debatten, een onderhandelingspel over Kasjmir, een symposium over stedelijke verandering en urbane cultuur, documentairefilms, een avond met eten en dans van -en met- de Amsterdamse Indiase gemeenschap, en DJ's die de avonden afsluiten met funky Indiase muziek. Na het weekend vinden twee theaterlezingen plaats en gaan de filmvertoningen door onder de noemer Voices From the Fringe. Dit documentairefestival duurt tot en met 23 november en toont nu eens geen Bollywood, maar beelden van de straat en de verhalen van de `insiders'. De films zijn zelden vertoond en een vijftal regisseurs komt uit India naar De Balie om over hun werk te praten.

Wat moeten we hier in Nederland écht weten over India? Wat zijn de consequenties van de enorme macro-economische veranderingen voor het dagelijks leven en de straatcultuur in de megacities in India? Via fotografie, film, kunst, lezingen en debat gaat De Balie op zoek naar antwoorden en tackelt het onderwerpen als het gelijkheidsideaal en de digitale kloof. Dat doet ze samen met haar Indiase gasten, onder wie Ravi Sundaram van het wereldberoemde media-instituut Sarai uit Delhi, Ganesh Devy, bekend van zijn werk over onderdrukte minderheden, Stalin K., regisseur van de film India Untouched, en fotograaf Swapan Parekh, wiens werk in FOAM ­ en tijdens het AIF op het Museumplein - te zien is.

India Express wordt feestelijk geopend op vrijdag 14 november om 17.00 uur. De fototentoonstelling met werk van Nederlandse fotografen als WassinkLundgren en Cuny Jansen en de kunstinstallatie Multifarious nows: Mumbai Mill Land Stories van de Indiase architecten Rupali Gupte en Prasad Shetty staan hierbij in het middelpunt. Aansluitend is een exclusieve filmvertoning voor genodigden van de film In Search of Gandhi, vergezeld door de regisseur Lalit Vachani. Vanaf 20.00 start India Express dan écht, en kunnen bezoekers gedurende 10 dagen terecht bij een veelzijdig aanbod aan programma's.

Voor een programmabeschrijving zie volgende pagina en voor meer informatie over het programma bezoek www.debalie.nl/indiaexpress

Praktische informatie:
Locatie : De Balie | Kleine-Gartmanplantsoen 10 | 1017RR Amsterdam Wanneer: vrijdag 14 t/m zondag 23 november 2008. Opening vrijdag 14 november 17.00 uur Reserveren: weekdagen van 17.00 tot 21.00 op 020 55 35 100 of via www.debalie.nl/agenda