ProRail

Persbericht

31-10-2008

Weekend 14, 15 en 16 november: spoorwerkzaamheden in Houten

Van vrijdagavond 14 tot en met zondag 16 november 2008 vinden er in Houten werkzaamheden aan het spoor plaats. Het nieuw aangelegde spoor richting Den Bosch wordt aangesloten op het bestaande spoor. Maandag 17 november rijdt de trein over het nieuwe spoor. Op zaterdag en zondag rijden er daarom geen treinen van, naar en door Houten. Ook de tram tussen Houten en Houten Castellum rijdt niet. Rondweg Zuid is gedeeltelijk afgesloten. NS laat bussen rijden voor reizigers op deze trajecten.

Non stop werkzaamheden

Het werk concentreert zich op vier locaties: ter hoogte van de Fortweg, op en rondom station Houten, bij Rondweg Zuid en vlak voor het Amsterdam-Rijnkanaal.

De belangrijkste werkzaamheden in dit weekend zijn het aan elkaar lassen van de bestaande sporen aan de nieuwe spoorlijn, het ontkoppelen en weghalen van oude bovenleidingen, het aanleggen van nieuwe bovenleidingen en het verplaatsen en opnieuw in werking stellen van de seinen. Verder wordt het huidige tijdelijke perron afgebroken en het nieuwe tijdelijke perron weer opgebouwd. Een deel van de oude rails van de oorspronkelijke spoorlijn richting Den Bosch wordt opgeruimd en de laatste stukken nieuw spoor aangelegd en afgewerkt. Bij het Onderdoor wordt een damwand getrokken ter voorbereiding op de bouw van het tweede spoordek en het uiteindelijke eilandperron.

Op het spoor boven Rondweg Zuid worden de oorspronkelijke rails op het dek afgebroken. Het dek wordt naar het westen verschoven en daarop worden vervolgens weer nieuwe rails aangelegd. Zo krijgt de westelijke spoorbaan ook hier de ruimte.

Overlast

De werkzaamheden geven het hele weekend overlast voor de omgeving: van vrijdagavond 14 november tot maandagochtend 17 november. Er vinden overdag én âs nachts slijp- en laswerkzaamheden plaats en er zijn stopmachines en ballast-afwerkmachines aan het werk die veel lawaai maken. Werktreinen rijden af en aan over het traject om materiaal aan- en af te voeren. Op de bouwlocaties staan âs avonds en âs nachts de bouwlampen aan. Ook kan er (onschadelijk) stof vrijkomen. Hoewel het meeste materiaal per spoor wordt vervoerd zal in het weekend ook wat extra (bouw)verkeer door Houten rijden. Rondweg Zuid is afgesloten tussen de toegangswegen tot De Steen en Het Gras vanwege de werkzaamheden aan het spoor boven de Rondweg. Een omleidingroute wordt ingesteld.

Reisinformatie

Behalve in Houten wordt ook op andere locaties langs het traject gewerkt. Daarom ligt al het treinverkeer tussen Utrecht en Den Bosch en tussen Geldermalsen en Tiel stil op zaterdag 15 en zondag 16 november. NS laat voor haar reizigers bussen rijden. De Molenzoom is het vertrek- en aankomstpunt van alle NS-bussen. Houdt rekening met extra reistijd en mogelijk extra overstappen.

* Reizigers tussen Houten, Utrecht Lunetten en Utrecht Centraal kunnen vier keer per uur gebruik maken van de NS-bus naar Utrecht Centraal. Reizigers naar Utrecht Lunetten stappen in Utrecht Centraal over op lijn 1 van het GVU. Het treinkaartje is geldig in deze bus.

* Reizigers tussen Houten, Culemborg, Geldermalsen of Tiel Kunnen elk kwartier gebruik maken van een NS-stopbus.Â
* Reizigers tussen Houten, Zaltbommel of Den Bosch Kunnen met de NS-stopbus naar Geldermalsen reizen en hier overstappen op de NS-bus naar Zaltbommel en Den Bosch. Deze bus rijdt twee keer per uur.

* Voor reizigers tussen Houten en Houten Castellum laat NS vier keer per uur een bus rijden.

* Voor een reisadvies op maat kunnen reizigers terecht op www.ns.nl of bellen met 0900-92 92 (⬠0,70 p.m.).

Op maandag 17 november rijden trein en tram weer volgens de reguliere dienstregeling.

Zaterdag 15 november: informatie en koffie met wat lekkers op perron 1!

Wilt u meer weten over de buitendienststelling en de werkzaamheden? Kom zaterdag 15 november langs op perron 1. Tussen 13.00 en 16.00 uur staan medewerkers klaar om uw vragen te beantwoorden. ProRail biedt u graag een kopje koffie met wat lekkers aan.

Voor meer informatie over de spoorwerkzaamheden in Houten, kunt u ook terecht op de website: www.prorail.nl/randstadspoor. Indien er vragen zijn over de werkzaamheden van ProRail in Houten, mail dan publiekszaken@houten.nl, of bel 030 6392 611 (tijdens kantoortijden) of naar het Meldpunt Openbare Ruimte in Houten op 0800 3990 000 (buiten kantoortijden).