Ingezonden persbericht


Persbericht

India Express: Voices from the Fringe

Een blik op het India dat niet in Bollywoodfilms geportretteerd wordt Documentaireprogramma Ism Vikalp Films for Freedom

vr 14 t/m zo 23 november | Cinema de Balie | Amsterdam India Festival

Wanneer je het zelf niet prettig vind om alleen met klompen, hoeren en tulpen geassocieerd te worden, waarom zou je India dan gelijkschakelen aan Bollywood-films? Van ons hoor je geen kwaad woord over de vrolijke, drie uur durende liefdesverhalen, maar het is ook interessant om iets verder te kijken dan deze filmstroming. De Indiase film is méér.

In samenwerking met de UvA, Chitra Khata Productions en Vikalp Films for Freedom presenteert Cinema De Balie India Express: Voices from the Fringe. In dit documentaireprogramma gunnen wij onszelf een blik op het India dat niet in de Bollywoodfilms geportretteerd wordt. Het India waar de kasten nog steeds gescheiden leven, waar mensen verwoede pogingen doen om meanderende rivieren te beheersen, waar een schooldirecteur zijn studenten met 200 camera's in de gaten houdt en waar verschillende bevolkingsgroepen zich hard maken voor meer democratie.

De eerdergenoemde samenwerkende organisaties grijpen het Amsterdam India Festival aan voor een unieke samenwerking tussen India en Nederland. Vikalp Films for Freedom is de Indiase partner in deze samenwerking en ontstond toen in augustus 2003 ruim driehonderd Indiase filmmakers hun krachten bundelden om zich te verzetten tegen oprukkende beperkingen die de overheid hen oplegde. Door onderdrukking en steeds grotere controle kwam de mogelijkheid om zich creatief te uiten steeds verder onder druk te staan. Door de collectieve actie wisten de filmmakers de repressie een halt toe te roepen. Sindsdien is het collectief blijven bestaan om het belang van vrijheid van meningsuiting en creativiteit op de agenda te houden.

Vikalp Films for Freedom heeft speciaal voor India Express: Voices from the Fringe een open call for entries gedaan onder haar filmmakers. Uit de meer dan tachtig inzendingen selecteerde Vikalp samen met de Nederlandse organisaties de 24 documentaires die u tijdens deze filmreeks kunt bewonderen. Verschillende filmmakers zullen hun films vergezellen en willen graag met het Nederlandse publiek in discussie.

Praktische informatie:
Waar: De Balie | Kleine Gartmanplantsoen 10 | 1017RR Amsterdam Wanneer: 14 t/m 23 november. Dagelijks vertoningen. Wat: 24 documentaires, één community video programma en vijf filmmakers uit India. Reserveren: Iedere werkdag tussen 17.00 en 21.00 via 0205535100 Tot een dag voor de voorstelling via de website. www.debalie.nl/cinema