Ingezonden persbericht


Persbericht

STER REGIOSOAP VERBEELDT TOEKOMST
Droomstart nieuwbouw Berflo Es Zuid

Vrijdag 14 november om 16.30 uur wordt de eerst bouwhandeling van het nieuwe Berflo Es Zuid verricht. Woningcorporatie St. Joseph Wonen viert dit samen met toekomstige bewoners en omwonenden. Evelien Harberink en Magda Nij Bijvank (Theaterzaken) zorgen voor een pakkende show. Zij nemen de bewoners mee op een droomvlucht door hun nieuwe wijk.

Droomboom
De terugkerende bewoners verheugen zich op hun toekomst in het nieuwe Berflo Es Zuid. Daarom staat hun droom centraal tijdens dit evenement. Toekomstige bewoners gieten samen met medewerkers van St. Joseph Wonen het eerste beton van hun wijk. Tijdens de borrel is er ruimte voor ontmoeting en herkenning. Nieuwe en oude buren stellen zich aan elkaar voor. Bewoners kunnen hun dromen voor de nieuwe buurt laten groeien in een Droomboom. Het evenement wordt samen met organisaties uit de buurt georganiseerd; kinderspeeltuin 'De Jeugd' organiseert verschillende activiteiten voor kinderen van 4 tot 16 jaar. Sociale werkvoorziening 'De Kapstok' verzorgt een lekkere maaltijd.

Sociale Sofa
Tijdens twee, door de corporatie georganiseerde mozaïekworkshops hebben terugkerende bewoners samen gewerkt aan een buurtbank die straks in de nieuwe buurt een mooie plek krijgt. Zo hebben ook zij letterlijk 'een steentje bij gedragen' aan de wederopbouw van de buurt. De bewonerscommissie Berflo Es Zuid omarmt het idee: "Wij maken onze eigen Sociale Sofa' van Hengelo". De buurtbank wordt tijdens de eerste bouwhandeling aangeboden aan de nieuwe bewoners en hun nieuwe buurt.

Berflo Es Zuid: ontmoeting staat centraal
De bank in Berflo Es Zuid staat voor meer dan alleen de vernieuwing. Belangrijk thema in de vernieuwde wijk is 'ontmoeting'. Het stedenbouwkundig plan nodigt daartoe ook uit. De grootschalige herontwikkeling van Berflo Es Zuid loopt tot 2012 door. Na realisatie van de plannen keert een groot deel van de huidige bewoners weer terug naar de wijk. St. Joseph Wonen heeft de betrokkenheid van bewoners hoog in het vaandel staan. De mozaïekbank is een van de vele vormen waarop bewoners participeren in de inrichting van de openbare ruimte.

Vernieuwing Berflo Es Zuid
Berflo Es Zuid wordt ingrijpend veranderd. 314 Woningen worden gesloopt. Daarvoor in de plaats komen 246 nieuw te bouwen woningen, waarvan 70% huur- en 30% koopwoningen. Het woningaanbod varieert van eengezinswoningen, appartementen tot levensloopbestendige woningen en twee-onder-een-kappers. Voor ieder wat wils. De buurt krijgt een nieuwe structuur: de huidige wegenstructuur wordt veranderd, er komen mooie open groene ruimten en er is aandacht voor water. Ook zijn er diverse projecten in de buurt die de sociale draagkracht van de bewoners vergroten (zoals Scoren in de wijk, Het wérkt in de wijk, Buurtbeheer).

Herstructurering Berflo Es
De vernieuwing van de Berflo Es Zuid maakt onderdeel uit van de herstructurering van de Berflo Es. De komende jaren voeren St. Joseph Wonen, HBS Ons Belang (gefuseerd onder de werknaam 'De Hengelose Woningcorporatie') en de gemeente Hengelo in de gehele Berflo Es een omvangrijke herstructurering uit.

--- Einde bericht ---