Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 12 november 2008

Komende vrijdagmiddag (14 november) zal de Jenny Smelik-IBBY prijs 2008 (2000 euro) in de Openbare Bibliotheek Amsterdam uitgereikt worden aan Jan Michael voor haar boek 'Op weg naar huis' (Lemniscaat). Een eervolle vermelding (500 euro) gaat naar Janny van der Molen voor 'Over engelen, goden en helden. Verhalen uit de grote wereldreligies' (Ploegsma)

De Jenny Smelik-IBBY prijs is ingesteld ter aanmoediging van kinder- en jeugdboekenauteurs of illustratoren, die een bijdrage leveren aan de totstandkoming van een beter begrip voor mensen uit ´minderheidsgroepen´. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1983 aan Geertje Gort (voor haar boek 'Filiz'). Geertje Gort zal de prijs en eervolle vermelding 2008 uitreiken.

Jan Michael: 'Op weg naar huis'

"Het boek geeft een uitstekend beeld van de hiv-problematiek ('De Ziekte') in Malawi. De auteur kiest voor het perspectief van de stadsjongen Sam met moderne zaken als computerspelletjes en flitsende schoenen, die na de dood van zijn moeder (Amai) mee moet met zijn tante naar Madingwe, het geboortedorp van zijn moeder op het platteland. Hierdoor is het verhaal drempelverlagend voor West-Europese lezers en biedt het voor veel lezers goede identificatiemogelijkheden. (...) De auteur heeft verschillende thema's verwerkt in het verhaal, maar dat heeft niet geleid tot een zielig boek. Het rouwproces van Sam om het verlies van zijn moeder, maar ook de overgang van het redelijk luxueuze leven in de stad naar de armoede op het platteland worden realistisch en indringend beschreven. Een boek dat veel jonge lezers een andere kijk op het leven in Afrika zal geven." (uit het juryrapport).

'Over engelen, goden en helden. Verhalen uit de grote wereldreligies', verzameld en opnieuw verteld door Janny van der Molen (met illustraties van Els van Egeraat).

"Van der Molen is erin geslaagd om jonge lezers duidelijk te maken dat er naast grote overeenkomsten ook interessante verschillen zijn tussen de wereldreligies en -stromingen. Met respect voor de oorspronkelijke bronnen vormen de helder vertelde verhalen uit vijf wereldreligies een eenheid ondanks de verschillende verhaaltradities. Een boek dat in geen enkele multiculturele klas mag ontbreken." (uit het juryrapport)