Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tweede Kamer maakt zich hard voor kinderen met diabetes Kamervoorzitter Verbeet in gesprek op de basisschool

Amersfoort, 14 november 2008
Vandaag, Wereld Diabetes Dag, bezoekt een grote delegatie van Kamerleden verschillende scholen door heel Nederland om het gesprek aan te gaan met kinderen die diabetes hebben. Zij zijn voor één dag de maatjes van deze kinderen! Tijdens het bezoek kwam in het gesprek met de leerlingen, ouders en onderwijzend personeel de dagelijkse belemmeringen aan de orde die kinderen met diabetes op school ervaren. Deze actie is het startpunt om aandacht te vragen voor deze problematiek. Begin volgend jaar zal uitgebreid overleg worden gevoerd met het scholenveld.

Op deze dag wordt, onder auspiciën van de Verenigde Naties, wereldwijd aandacht gevraagd voor de snel groeiende problematiek van diabetes. Dit jaar is het thema 'Diabetes en kinderen', waarbij in Nederland gekozen is voor de focus 'Diabetes op school'. Naast het bezoek van de Kamerleden zal het Binnenhof in Den haag vanuit de Hofvijver geheel blauw belicht worden op deze dag. In Noordwijk wordt de vuurtoren blauw verlicht.

Urgentie
Nederland telt op dit moment 12.000 kinderen en jongeren met diabetes type 1. Voor een goede behandeling van diabetes type 1 moeten kinderen en jongeren meerdere malen per dag hun bloedglucosewaarde meten en insuline spuiten. Uit recent onderzoek van DAWN Youth (geïnitieerd door Novo Nordisk in samenwerking met de Internationale Diabetes Federatie en de Internationale Society for Paediatric and Adolescent Diabetes) komt een alarmerend beeld naar voren van de uitdagingen waar kinderen met diabetes op school dagelijks mee te maken hebben:
· zes van de tien kinderen met diabetes behandelen hun diabetes op school niet op de juiste wijze;
· meer dan de helft van de kinderen onder de 18 jaar kan vanwege hun diabetes soms niet naar school.

Platform
Het platform www.werelddiabetesdag.nl is een initiatief van de Nederlandse Diabetes Federatie, Diabetesvereniging Nederland en Diabetes Fonds; dit jaar in samenwerking met DAWN Youth geïnitieerd door Novo Nordisk, NVK Werkgroep Diabetes en Diabeter.