Ingezonden persbericht


"Veiling kunstolifanten brengt 477.900 euro op voor Aziatische olifant"

Antwerpen, 14 november - Van de veelbesproken kredietcrisis was gisteren in de Antwerpse Zoo gelukkig niets te merken: de veiling van de kunstzinnig gedecoreerde olifanten van de Elephant Parade leverde maar liefst 477.900 euro op. Dit is bijna het dubbele van het bedrag dat vorig jaar in Rotterdam werd opgehaald. De veiling steunt met het geld verschillende goede doelen die zich inzetten voor de met uitsterven bedreigde Aziatische olifant.

De Aziatische olifant wordt ernstiger bedreigd dan ooit tevoren. In 1960 waren er nog 40.000 van deze bijzondere dieren in leven, vandaag nog maar 3.500. Hiervan verblijft het merendeel in gevangenschap; slechts 1.500 leven in het wild. Met de opbrengst van de Elephant Parade gaan olifantenziekenhuizen en -reservaten de strijd tegen het uitsterven aan.

De Elephant Parade ging op 6 september van start. Maandenlang sierden de door Belgische en Thaise kunstenaars ontworpen olifanten de straten van Antwerpen. In totaal waren er meer dan 60 van de vrolijke dikhuiden te bewonderen in de Belgische binnenstad. Gedurende de openluchttentoonstelling zijn de olifanten geadopteerd door bedrijven, die ze na afloop van de tentoonstelling teruggaven voor veiling.

Tijdens de tentoonstelling in de open lucht hebben diverse kunstolifanten behoorlijke schade opgelopen. Sommige olifanten werden door vandalen beschadigd en beklad, een ander werd van zijn sokkel gerukt en belandde in het Antwerpse dok. Het kunstwerk Early Spring moest het de afgelopen weken zonder slurf stellen.

Een fabrikant van secondenlijm heeft aangeboden de restauratiekosten te vergoeden, nadat zij had vernomen dat een beeld uit de Elephant Parade door onbekenden met geweld van z'n sokkel was getrokken. "We zijn blij dat we konden meehelpen aan het herstellen van de beelden en helpen graag, ook omdat de Elephant Parade veel geld moest opleveren voor goede doelen zoals: het eerste olifantenziekenhuis ter wereld", aldus Frank den Haan van de lijmfabrikant. Om er knipogend aan toe te voegen: "Als de kunstolifanten met Loctite waren vastgelijmd, denk ik niet dat het die vandalen was gelukt om ze van hun sokkel te trekken. "

De veiling vond gisteren plaats in de volledig uitverkochte Marmeren Zaal van ZOO Antwerpen, onder leiding van de Antwerpse topveilingmeester Mon Bernaerts. Bernaerts: "Ik doe zo'n 10 tot 15 goede doelen-veilingen per jaar, maar deze opbrengst is werkelijk fenomenaal." De neergetelde bedragen varieerden tussen de 4.000 en 33.000 euro per object. De topolifant, de 'Trompe Cousue', is een olifant met een buitenlaag van lood, ontworpen door de Belg George de Decker en volgens kunstkenner Bernaerts "een stuk met museale waarde".

De Rotterdamse initiatiefnemers vader en zoon Marc en Mike Spits konden hun geluk niet op. "Dit is een jongensdroom die uitkomt. De enorme opbrengst en belangstelling bewijst dat we hiermee een succesvol concept in handen hebben, dat we zeker gaan doorzetten naar de rest van Europa en daarbuiten." In de toekomst zullen de kunstolifanten van de Elephant Parade de steden ook in Dublin, Londen en Knokke (België) te zien zijn. Volgend jaar al veroveren de olifanten de straten van Amsterdam.

Kijk voor meer informatie op www.elephantparade.com