Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|14 november   |
|2008          |
|Nummer        |
|224           |
Brabants innovatieprogramma wint Europese prijs

Het provinciale programma 'Innovatieve Acties Brabant', gericht op vernieuwing in de zorg, heeft de Innovation Award 2008 gewonnen voor het meest succesvolle en waardevolle Europese innovatieprogramma. Deze prijs werd vandaag uitgereikt tijdens de vergadering van Europese regio's (AER), het netwerk van 270 innovatieve regio's uit 33 verschillende landen in het Finse Tampere. Innovatieve Acties Brabant (IAB-3) richt zich op nieuwe producten, diensten of samenwerkingsverbanden op het snijvlak van innovatie en vergrijzing.

Innovatieve Acties Brabant (IAB-3) ondersteunt projecten die bijdragen aan vernieuwende oplossingen voor de vergrijzing. Het gaat vooral om clusters van innovatieve bedrijven, kennisinstellingen en zorginstellingen die willen innoveren om ouderenzorg efficiënter te maken of het welzijn van ouderen te bevorderen. De projecten variëren van gezonde verlichting voor ouderen, een digitaal fotoboek voor (licht)dementerenden, een multifunctioneel matras, woondiensten voor ouderen en met mensen met een psychiatrische achtergrond tot en met mobiele tandheelkundige zorg voor verpleeg- en verzorgingstehuizen. Een bijzonder aandachtspunt is dementie.

De jury prees het progrmama vanwege de innovatieve manier waarop de bedrijven en instellingen in Brabant inspelen op de demografische en economische ontwikkelingen in de toekomst.

Noord-Brabant behoort tot de snelst vergrijzende regio's in Europa. De provincie heeft de toenemende vergrijzing in Brabant omgezet in een kans voor MKB-ers, maatschappelijke instellingen en overheden, door samen te werken aan nieuwe producten en diensten voor senioren. Met behulp van Europese en provinciale subsidie van ruim E 3 miljoen euro zijn inmiddels 20 projecten uitgevoerd. De uitvoering van het programma is in handen van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) te Tilburg.

Gedeputeerde Annemarie Moons: "We wilden innovatie effectief inzetten bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, zoals vergrijzing. En het Brabants bedrijfsleven nieuwe economische kansen bieden. Innovatie is hierbij geen doel op zich, maar een middel. Ik denk dat we samen met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) hierin geslaagd zijn. De dynamiek is nu ook in Europa opgemerkt. Dat draagt ook bij aan de positie van Brabant als technologische topregio in Europa."

Gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema: " Vernieuwing is ook samenwerking stimuleren tussen organisaties die tot voorheen niet samenwerkten om te komen tot een beter productaanbod dat aansluit op zorgbehoeften van bijvoorbeeld ouderen. De komende jaren is een budget van E 9 miljoen euro beschikbaar voor ondermeer samenwerkingsprojecten op het gebied van ICT in de zorg tussen kenniscentra, zorginstellingen en woningcorporaties."