Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Sittard-Geleen verstrekt éénmalig uitkering van 50 euro aan minima

Sittard-Geleen, 14 november 2008 - Alle gemeenten van Nederland hebben éénmalig de mogelijkheid om huishoudens met een laag inkomen 50 euro te geven, een soort eindejaarsuitkering. Ook Sittard-Geleen doet hier natuurlijk graag aan mee. Wethouder Berry van Rijswijk (Sociale Zaken):'Rondkomen met een laag inkomen is niet gemakkelijk. Als gemeente beseffen wij dit maar al te goed. Om soepel om te gaan met deze eenmalige uitkering hebben wij besloten om aan personen met een uitkering algemene bijstand, periodieke bijzonder bijstand en/of IOAW-uitkering de eenmalige uitkering voor de kerstperiode te verstrekken, zonder dat zij er iets voor hoeven te doen. De overige huishoudens kunnen een aanvraagformulier invullen, zodat de gemeente kan beoordelen of zij in aanmerking komen voor deze eenmalige uitkering'.

Op grond van een door de Tweede Kamer aanvaard amendement heeft het Rijk extra middelen beschikbaar gesteld om de financiële positie van mensen met de laagste inkomens te verbeteren. Deze middelen zijn in het gemeentefonds aan de gemeenten verdeeld op basis van het uit CBS herleidde aantal huishoudens in de inkomenscategorie tot 120% van het sociaal minimum. Voor Sittard-Geleen gaat het om 6900 huishoudens. Elk huishouden in de gemeente Sittard-Geleen met een maandinkomen tot 120% van bijstandsniveau kan in aanmerking komen voor deze eenmalige uitkering van 50 euro. Als peilmaand wordt gekeken naar de maand oktober 2008.

De gemeente verricht de komende periode een grote inspanning om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Mensen die reeds bekend zijn bij de Afdeling Werk en Inkomen en die voldoen aan de voorwaarden, krijgen automatisch bericht van de gemeente. Voor mensen die niet zeker weten of zij in aanmerking komen en die over internet beschikken is een speciale website ingericht, www.50eurovoorminima.nl. Op het gedeelte van Sittard-Geleen kan via een eenvoudig menu snel worden gekeken of een aanvraag indienen zin heeft.

Aanvraagformulieren zijn af te halen op verschillende plaatsen in de gemeente, zoals bij de Stadswinkels, kantoren van Partners in Welzijn (locatie Geleen en Sittard), en de afdeling Werk en Inkomen, Rijksweg Zuid 26 te Sittard. Voor het telefonisch aanvragen van een aanvraagformulier dient contact te worden opgenomen met de afdeling Werk en Inkomen (groep externe bijzonder bijstand), tel. nr. 046-4777777. Via de website www.sittard-geleen.nl kan het aanvraagformulier eveneens worden gedownload. Een aanvraag indienen kan tot 1 januari 2009.


---




Gemeente Sittard-Geleen