Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Heerlen, 14 november 2008

Parkstadsteden en woningcorporaties aan de slag met de herstructurering van de woningmarkt

Heerlen, Kerkrade, Brunssum, Landgraaf en de woningcorporaties, actief in die gemeenten, formuleren hun opgaven voor de herstructurering van de woningvoorraad

Op 22 september jl. tekenden de stedelijke gemeenten in Parkstad en de woningcorporaties, actief in die gemeenten, een intentieovereenkomst waarin zij met elkaar afspraken om een gemeenschappelijke visie te ontwikkelen op de herstructurering van de woningmarkt. Per gemeente en over het totaal zou in kaart worden gebracht wat de sloop- en nieuwbouwopgave is om een evenwichtige woningmarkt te creëren. In Parkstad, en vooral in de stedelijke gemeenten, is dit van groot belang en actief beleid om de krimp en de veranderende bevolkingssamenstelling op te vangen en de woningmarkt gezond te houden. De partijen die betrokken zijn bij de aanpak van de krimp (Parkstad Limburg, de 4 stedelijke gemeenten, de betrokken corporaties, de Provincie Limburg en het ministerie van VROM) gaan nu hun intentie omzetten in harde cijfers en afspraken.

Envelop met opgaven

Per stedelijke gemeente en voor het totale stedelijke gebied in Parkstad is de transformatieopgave tot en met 2020 geformuleerd in de vorm van een 'envelop'. Deze enveloppen bestaan uit een kwantitatieve en een kwalitatieve transformatieopgave. De kwantitatieve transformatieopgave betreft de sloopopgave voor de periode t/m 2020. Er zullen in totaal 12.000 woningen uit de woningvoorraad moeten worden onttrokken. De kwalitatieve transformatieopgave komt voort uit de mismatch tussen woonwens (vraag) en woningvoorraad (aanbod). Op grond daarvan zullen er 13.150 woningen moeten worden getransformeerd door renovatie, aanpassing of vervanging. Door deze ingrepen wordt het mogelijk de woningvoorraad meer toe te spitsen op de Parkstedeling van de toekomst en te werken aan minder dicht bebouwde woonwijken.

De sloopopgave is opgebouwd uit drie onderdelen;

1. Afname van de woningbehoefte door de demografische ontwikkelingen en het terugbrengen van het leegstandspercentage in Parkstad Limburg van 4,8% naar 2,0%. Het betreft 5.825 woningen;
2. Verwachte toevoegingen op de woningmarkt voortkomend uit regionale afspraken (regionale Woningbouwprogrammering 2006 t/m 2010). Het betreft 4.525 woningen;
3. Verwachte toevoegingen op de woningmarkt in het kader van Zorgwoningen. Het betreft 1.650 woningen.

De opgave is gebaseerd op de gegevens in de "Bevolkingsprognose en prognose woningvoorraadbehoefte 2008 - 2040", E,til d.d. 1 november 2008. In de prognose is weergegeven hoe het aantal inwoners, huishoudens en de woningbehoefte verandert. Het inwoneraantal is in 2008 238.699 en gaat naar 216.360 inwoners in 2020, het aantal huishoudens loopt in deze periode ook terug van 111.488 in 2008 naar 108.700 in 2020. Resultaat van deze terugloop is een daling van de woningbehoefte, in 2008 is behoefte aan 111.014 woningen en in 2020 is dat 108.300 woningen.

Houtskoolschets

Deze gegevens zijn vervolgens, op buurtclusterniveau, verwerkt in het rapport "Transformatieopgave Parkstad Limburg" (per gemeente), E,til d.d. 5 november 2008. In dit rapport is weergegeven wat er per buurtcluster zou kunnen gebeuren wanneer we 'niks doen'. Onder het 'niks doen' verstaan we dan, geen oog hebben voor de teruglopende woningbehoefte, de stagnatie op de huizenmarkt, de toenemende leegstand en blijven bouwen alsof er niks aan de hand is.

Parkstad Limburg en betrokken partijen gaan echter wel iets doen. Gezamenlijk zal een 'Houtskoolschets' worden opgesteld, een grof kaartbeeld waarop is aangegeven waar en hoe de woningvoorraad van Parkstad verbeterd wordt. Ons doel: in Parkstad bouwen aan een evenwichtige woningmarkt voor onze huidige én toekomstige bewoners.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Lysbeth den Dulk, communicatieadviseur Parkstad Limburg 045 5700174 , 06 54 77 33 97
zie ook : www.parkstad-limburg.nl