Gemeente Delft

Fluisterheuvels in Delft; monumenten vol snapshots van buurtbewoners

De wijk Voordijkshoorn in Delft beleeft vanmiddag een primeur met de onthulling van de eerste fluisterheuvels. In beide heuvels zit een grote kom die geluid tussen de heuvels bundelt en versterkt. Zo kun je elkaar over een afstand van 30 meter woordelijk verstaan. Elke kom is bekleed met duizenden foto's van buurtbewoners, die samen een portret vormen.

De Delftse wethouder Anne Koning heeft de fluisterheuvels vanmiddag samen met kinderen en bewoners in gebruik genomen op het grasveld tussen de Camerlingstraat en de Van Kinschotstraat in Delft. Het kunstwerk is het eindresultaat van het Kunst in de Wijken- project BinnenWereldBuiten van het 5eKwartier, een project om het contact met de buurt en tussen buurtbewoners te bevorderen. In het najaar van 2007 maakten buurtbewoners meer dan 10.000 foto's van hun eigen leefwereld. Kunstenaars verwerkten de snapshots en anekdotes van buurtbewoners tot 90 korte films die dagelijks vertoond werden in een buurt juke-box. Alle films zijn nog steeds te zien op www.BinnenWereldBuiten.nl.

BinnenWereldBuiten wordt onder andere gefinancierd door de gemeente Delft en de woningbouwcorporaties Vestia, Vidomes en Woonbron.

Het 5eKwartier ontwikkelt multidisciplinaire kunstprojecten in samenwerking met bewoners en maatschappelijke partners. Het ontwerp van de fluisterheuvel is van Jan Willem Wartena.

Meer informatie:

www.BinnenWereldBuiten.nl

www.5ekwartier.nl

www.BinnenWereldBuiten.nl

Noot voor de redactie,

Gemeente Delft