CPNB


Persbericht 14-11-2008
Kitty Courbois speelt 'gastrol' in Twee vrouwen Ook voor slotmanifestatie Nederland Leest grote belangstelling

De winnaar van Nederland
Ontwerpt: Cox Janssens.

In een tot de nok toe gevulde Stadsschouwburg Amsterdam vond vanmiddag de slotmanifestatie plaats van Nederland Leest, de campagne die in drie jaar tijd uitgroeide tot het grootste leesfeest van het land. In aanwezigheid van Harry Mulisch werd van zijn boek Twee vrouwen een theaterbewerking gespeeld door Paulette Smit en Manoushka Zeegelaar Breeveld. Kitty Courbois vertolkte eenmalig een gastrol. In 1979 speelde zij dezelfde rol in de verfilming van het boek Twice a Woman. Harry Mulisch kreeg vandaag in de Stadsschouwburg over zijn in 1975 verschenen boek het laatste woord, in een gesprek met hoogleraar en Mulisch-`consulente' Marita Mathijsen. Twee vrouwen werd voor de campagne herdrukt in een oplage van 1.030.500 exemplaren. Het grootste deel daarvan werd door de openbare bibliotheken gratis aangeboden aan hun leden met de oproep het boek te lezen en er samen over te praten.

Bijzonder in de campagne was dit jaar het verschijnen van een editie van Twee vrouwen voor mensen die moeite hebben met lezen. Hiervoor werd een hervertelling gemaakt op initiatief van Stichting Lezen & Schrijven. Deze verscheen in de serie Leeslicht, een reeks hervertelde boeken voor volwassenen. Bekende Nederlanders waaronder Dieuwertje Blok, Karin Giphart, Gerda Havertong en Yvonne Kroonenberg bezochten ROC's waar laaggeletterden leren lezen en schrijven, om te discussiëren over het boek. Als gevolg van de Leeslicht-uitgave van Twee vrouwen wist deze groep lezers meer dan ooit de weg naar de bibliotheek te vinden.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar werd de wedstrijd Nederland Leest, Nederland Ontwerpt georganiseerd i.s.m. Premsela - Dutch Platform for Design and Fashion. Er werden 184 omslagontwerpen ingestuurd voor het boek Twee vrouwen. Winnaar was Cox Janssens, leerlinge van het Stedelijk Gymnasium Breda. Zij volgde één van de workshops boekcoverontwerpen die Premsela organiseerde vanwege de wedstrijd. De jury bestond uit ontwerper Anthon Beeke (voorzitter), uitgeefster Lidewijde Paris en ontwerpster Femke Tomberg. Over het winnende ontwerp zei de jury: "Krachtig beeld, sprekende kleuren, intrigerende details en - grote zeldzaamheid - een hechte en productieve relatie tussen beeld en titel. Toegegeven, het is niet af. Maar rijp is het wel."

Op honderden plekken in het land werd gedurende de campagne gediscussieerd over het boek van Harry Mulisch, veelal op initiatief van lokale bibliotheken. Daarnaast was er een theatertournee van het stuk Twee vrouwen, dat in nagenoeg uitverkochte zalen speelde. Na de voorstelling ging het aanwezige publiek in discussie over het boek, in aanwezigheid Nederland Leest-ambassadeur Philip Freriks en Annejet van der Zijl, de auteur van de Lofrede op Twee vrouwen. Voor meer informatie over het boek en de campagne:
http://www.nederlandleest.nl/.

Volgend jaar vindt Nederland Leest plaats van 23 oktober t/m 20 november. De titel van het boek wordt op 8 januari bekendgemaakt. NS is hoofdsponsor van Nederland Leest.