GAIA

#GAIA feed


___________________

Persbericht © GAIA

14 november 2008

GAIA en BLID over veejaarmarkt Sint-Lievens-Houtem 2008: "Beduidend beter voor runderen t.o.v. vorig jaar, maar grote vragen bij onaanvaardbaar lakse controle door sommige dierenartsen, die overtreders laten begaan"

De dierenrechtenorganisaties GAIA en BLID hebben op grond van hun waarnemingen de situatie in verband met het dierenwelzijn op de veejaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem van 11 en 12 november jl. geëvalueerd. De belangrijkste conclusie: Hoewel de situatie van de runderen er in vergelijking met vorig jaar beduidend op vooruit gegaan is en dat in mindere mate ook geldt voor de paarden, liet de controle door sommige lokaal aangestelde dierenartsen sterk te wensen over. Sommige dierenartsen lieten enkele manifeste overtredingen, zoals slaan, schoppen en staartwringen (bij de runderen) ongemoeid en traden niet op tegen te kort aangebonden dieren en duidelijk overbeladen paardentransportwagens "Dat is onaanvaardbaar", onderstrepen GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch en BLID-voorzitter Dirk Blanchart.

Pijnlijk

Een pijnlijke illustratie hiervan was de dierenarts die zich vooral bezig hield met sms-en versturen in plaats van zijn werk te doen en in een interview met TV-Oost op de markt zegt dat de veehandelaars zich aan de regels houden, hij "bij het minste wel ingrijpt" en "het dierenwelzijn perfect verloopt, want die mensen zijn professionelen", terwijl net op dat moment de camera vastlegt hoe een knaap van een jaar of elf een koe in de onderbuik trapt, voor de ogen van diezelfde dierenarts, die nauwelijks reageert. Kinderen onder de 16 jaar mogen geen dieren drijven naar hun standplaats, staat uitdrukkelijk in het marktreglement.

Dit rund werd foutief aan de hoorns aangebonden

UNESCO?

GAIA en BLID dringen er bij het gemeentebestuur op aan dat de pluspunten van deze editie versterkt worden en de minpunten weggewerkt: "Daar heeft het gemeentebestuur alle belang bij, aangezien naar verluidt het gemeentebestuur een aanvraag wil indienen bij UNESCO om de Houtemse veejaarmarkt (nu al Vlaams erfgoed) te erkennen als Werelderfgoed. Reden te meer om het dierenwelzijn en de controle op de naleving van de wetten, regels en afspraken in verband met het dierenwelzijn te optimaliseren."

Overbeladen en ongeschikt

Ook het feit dat een aantal dierenartsen toeliet dat paardenhandelaars zelf het chipnummer van de aangevoerde dieren aflazen, kan niet door de beugel, zeggen GAIA en BLID: "Dat is alsof de politie zou toelaten dat chauffeurs die men laat blazen zelf de hoeveelheid promille in hun bloed melden aan de ordehandhavers". Andere minpunten, die moeten vermeden worden: bij de aanvoer van de paarden waren er abnormaal lange wachttijden, naar verluidt door een verkeerd geparkeerde vrachtwagen, die niet weggetakeld werd. Dat leidde tot organisatorische problemen (meer stress bij dieren en handelaars, paniekerige paarden die toch omringd door publiek afgeladen werden) die hadden kunnen vermeden worden. Wat ook niet kan: bij de aanvoer van de dieren ging alle aandacht van de controlerende dierenartsen naar de identificatie van de paarden (waarbij men paardenhandelaars zelf het chipnummer liet aflaeen), maar er werd nauwelijks opgetreden tegen handelaars met (in bepaalde gevallen schandalig) overbeladen en ongeschikte transportwagens, waarin de dieren los werden vervoerd. Heel wat paarden bleken zodanig kort aangebonden dat ze onmogelijk aan hun voeder konden. Behalve door de federale politie werd daar nauwelijks tegen opgetreden.

Algemene toestand paarden beter

Dit neemt niet weg dat op enkele licht gekwetste paarden (die verzorging kregen) en niet gezonde dieren (met hoest of sterk opgezwollen benen) de algemene toestand van de getoonde paarden beter was in vergelijking met vorig jaar. Maar nog teveel paarden werden vervoerd in ongeschikte en overbeladen wagens. Tijdens het laden werd daar door lokale politiemensen en bepaalde dierenartsen strikt tegen opgetreden, maar in meerdere gevallen lieten anderen handelaars begaan, die zichtbaar teveel paarden, ponys en ezels op hun wagens trokken, sleurden of persten.

Deze pony's staan te dicht op elkaar aangebonden

Dierenwelzijnsprotocol

Een aantal paardenhandelaars ging voorbeeldig om met hun dieren, maar een paar anderen daarentegen behandelden hun dieren ronduit slecht. Tegen deze handelaars moeten efficiënte maatregelen getroffen worden, zoals het ondertekenen en naleven van een dierenwelzijnsprotocol op straffe van uitsluiting van verdere deelneming. Het dierenwelzijnsprotocol dat door een runderhandelaar, die het de vorige jaren stystematisch te bont maakte, moest ondertekend worden, heeft zijn vruchten afgeworpen. Gevolg: de situatie van de runderen is er tegenover vorig jaar beduidend op vooruitgegaan Maar ook hier misdroegen enkele veedrijvers zich door volstrekt overbodig stokslaan, schoppen en staartwringen, zonder dat daartegen werd ingegrepen door een paar toezichthoudende dierenartsen, die hun werk niet deden. Laksheid bij de controle werkt mistoestanden in de hand.

GAIA en BLID sturen hun verslag naar de burgemeester, met voorstellen voor het wegwerken van de minpunten.