Ingezonden persbericht


AANKONDIGING

Nieuwegein, 14 november 2008

Winnie van El met EADV-Award 2008
'diabetesverpleegkundige van het jaar'

Winnie van El is de winnaar van de EADV-Award 2008 en mag zich daarmee 'diabetesverpleegkundige van het jaar' noemen. Zij kreeg de prijs op 14 november tijdens het grote congres van de EADV, de beroepsorganisatie voor diabeteszorgverleners. Winnie van El heeft als nurse practitioner in het Universitair Medisch Centrum Groningen veel betekend voor de zorg aan mensen met diabetes die daarnaast óók nierproblemen hebben. Winnie van El won het van de twee andere genomineerden: Anneke Goedhart (Zevenaar) en Anita van Linde-Koning (Zwolle).

Winnie van El was in 1987 een van de eersten die de opleiding tot diabetesverpleegkundige volgde. Vanaf 1998 werkt zij in het UMC Groningen, de laatste twee jaar als nurse practitioner met als aandachtsveld diabetes en complicaties. Volgens de EADV Award-commissie heeft Winnie zich bijzonder onderscheiden als initiator en coördinator van het 'innovatieproject Diabetes en Nierfalen'. Dankzij dit project krijgen mensen met nierproblemen ook goede diabeteszorg, aldus Winnie van El: "Door de ingrijpende behandeling van nierfalen verschuift de aandacht voor diabetes vaak ten onrechte naar de achtergrond. De glucoseregulatie is bij nierfalen erg complex. Juist daarom heeft de diabetesverpleegkundige een belangrijke taak."

Verder heeft Winnie een belangrijke bijdrage geleverd aan het 'omgekeerde spreekuur'. Zij legde hiermee een basis voor de veranderende rol van de diabetesverpleegkundige, die naast verpleegkundige taken ook steeds meer aandacht heeft voor medische zaken en coördinatie van het zorgproces. Het omgekeerde spreekuur is inmiddels in veel ziekenhuizen geïntroduceerd.

De EADV-Award wordt iedere twee jaar toegekend aan een verpleegkundige die een of meerdere activiteiten heeft verricht die aantoonbaar innovatief, in heel Nederland toepasbaar en uniek zijn. Daarnaast dient het een duidelijke bijdrage te leveren aan het vak van diabetesverpleegkundige. De Award wordt beschikbaar gesteld door Novo Nordisk B.V. en bestaat uit een geldbedrag van twaalfhonderd euro, te besteden aan de diabeteszorg.

Op de website van de EADV (www.eadv.nl) uitgebreide informatie over de winnaar en de twee andere genomineerden. De volgende EADV-Award wordt over ruim twee jaar uitgereikt. Wie mogelijke kandidaten wil voordragen, kan contact opnemen met de voorzitter van de EADV Award-commissie, Ida Wijsman-van Hummel, e-mail i.wijsman@gelre.nl.

**********

ACHTERGROND

De twee andere genomineerden

Anneke Goedhart, nurse practitioner diabeteszorg bij de Alysis Zorggroep te Zevenaar, was genomineerd wegens haar belangrijke rol bij het bespreekbaar maken van het onderwerp 'diabetes en seksuele disfunctie'. "Ik zie mijn nominatie voor de EADV-Award als een bijzondere erkenning van dit onderwerp. In mijn dagelijkse diabetespraktijk merk ik dat er veel seksuele problemen en vragen zijn, niet alleen bij mannen met klachten van impotentie, maar juist ook bij vrouwen. Zij hebben minder zin in vrijen, hebben last van een droge vagina en het doet daardoor pijn."

Anita van Linde-Koning, diabetesverpleegkundige in de Isala klinieken te Zwolle, was genomineerd wegens haar belangrijke bijdrage - vaak achter de schermen - aan het forum van www.diabetes2.nl, een veel geraadpleegde en gezaghebbende website voor diabetesprofessionals. Daarnaast is zij actief betrokken bij de totstandkoming van boeken en wetenschappelijk diabetesonderzoek. Zij besteedt ook veel tijd aan de begeleiding van moeilijk instelbare mensen met diabetes. Voor zestig van hen is een inwendige insulinepomp de enige behandelmogelijkheid om een goede diabetesregulatie te bereiken.

**********

ACHTERGROND

Winnie van El: blij met aandacht
voor diabetes en nierfalen

Winnie van El was in 1987 een van de eersten die de toenmalige EADE-opleiding tot diabetesverpleegkundige volgde. Zij was op dat moment werkzaam op de afdeling Interne Geneeskunde van het Carolus Ziekenhuis in Den Bosch. Als diabetesverpleegkundige werkte ze van 1989 tot 1997 in het St. Clara Ziekenhuis in Rotterdam en van 1998 tot 2004 in het Universitair Medisch Centrum Groningen. In 2004 startte Winnie met de opleiding tot nurse practitioner, waarna zij in 2006 in het UMCG werd aangesteld als nurse practitioner diabetes, met als aandachtsveld diabetes en complicaties.

Winnie van El is blij met de EADV-Award, omdat hiermee aandacht komt voor diabetes en nierfalen: "Door de ingrijpende behandeling van nierfalen verschuift de aandacht voor diabetes vaak ten onrechte naar de achtergrond. De glucoseregulatie is bij nierfalen erg complex. Juist daarom is hier een belangrijke rol voor de diabetesverpleegkundige weggelegd. De nominatie zie ik als stimulans voor deze rol bij de brede, integrale benadering van diabetes en nierfalen. Meer in het algemeen denk ik dat de EADV-Award van belang is voor de professionalisering van ons vak. De Award maakt personen, activiteiten, nieuwe inzichten en ontwikkelingen zichtbaar. Dat is goed, want onze rol verandert voortdurend. Daardoor werkt de EADV-Award heel inspirerend en dit is volgens mij onmisbaar voor de verdere ontwikkeling van ons beroep."

Winnie van El speelde een grote rol op het gebied van het omgekeerde spreekuur, waarbij de verpleegkundige de periodieke controles overneemt van de arts en dit combineert met diabeteseducatie. Zij legde hiermee een basis voor de veranderende rol van de diabetesverpleegkundige: multifactoriële benadering, integratie van medische en verpleegkundige taken werden door Winnie gecombineerd met de coördinatie van het zorgproces. Het omgekeerde spreekuur is inmiddels in vele ziekenhuizen geïntroduceerd. "Het omgekeerde spreekuur heeft mij geïnspireerd om de rol van diabetesverpleegkundige verder te verdiepen en te verbreden, met méér aandacht voor de verschillende diabetescomplicaties. Ook mijn huidige functie van nurse practitioner geeft mij de gelegenheid om de verpleegkundige diabeteszorg verder te ontwikkelen."

De nominatie voor de EADV-Award kwam voor Winnie van El geheel onverwacht: "Mijn collega's hebben alles geheim kunnen houden. Het voelt wel héél bijzonder dat je eigen collega's je zo naar voren schuiven, dat ze het belangrijk vinden dat mijn activiteiten zichtbaar worden voor anderen. Eigenlijk zouden we met z'n állen moeten worden genomineerd voor de EADV-Award. Ik kan het niet zonder mijn collega's van de endocrinologie en nefrologie en natuurlijk, de projectgroep! Een vreemd neveneffect van de EADV-Award is dat deze de drie genomineerden tot 'concurrenten' maakt. In de praktijk zijn we dat niet, integendeel! Diabeteszorg is sámenwerken en professionaliseren doe je door elkaar op weg te helpen. De andere genomineerden zijn - net als ik - ieder in hun eigen specialisme bezig de diabeteszorg te verbeteren en te innoveren."

En wat ziet Winnie nog als een persoonlijke uitdaging om de komende jaren de diabeteszorg verder te verbeteren? "Binnen het project Diabetes en Nierfalen hebben wij dwarsverbanden gelegd tussen de beide aandoeningen. Die lijn zou ik willen voortzetten, bijvoorbeeld op het gebied van neurologische complicaties, diabetische voetproblemen of cardiovasculaire risicofactoren. Als bruggenbouwer, die streeft naar de meest optimale integrale zorg, kan ik in de vele facetten van complicatiezorg een uitdaging vinden. Het pionieren past me wel: dus ik zal blijven zoeken naar nieuwe vormen van integrale diabeteszorg en beroepsontwikkeling", aldus Winnie van El, die zich de zevende winnaar van de EADV-Award mag noemen.

**********

ACHTERGROND

EADV-Award uitgereikt vanaf 2000:
de zeven winnaars op een rij

De eerste EADV-Award 2000 werd uitgereikt tijdens de Nederlandse Diabetesdagen op 12 oktober 2001 in Utrecht aan Paula Boelen-van Dulken, werkzaam in het Spaarne Ziekenhuis Heemstede. Zij won het hiermee van de twee andere genomineerden Dorret te Pas en Mieke Roovers-Vincent. Als verpleegkundig specialist diabeteszorg in Heemstede heeft Paula Boelen bijzonder veel tot stand gebracht, zoals de 'diabeteswijzer'. In 1989 heeft zij de diabeteswerkgroep in haar ziekenhuis opgericht om een goede multidisciplinaire samenwerking tot stand te brengen.

Tijdens het EADV-symposium 'Deur open naar Europa' op 21 november 2002 in Utrecht werd de EADV-Award 2001 uitgereikt aan Marianne van de Wetering (Diaconessenhuis Leiden), wegens 'haar belangrijke rol bij het op de kaart zetten van het vak van diabetesverpleegkundige, zowel in Nederland als daar buiten'. De andere genomineerde was Beatrijs van der Poel. Marianne van de Wetering kreeg landelijke bekendheid, toen zij in januari 1986 het initiatief nam om de EADE (de voorloper van de EADV) op te richten, de vereniging van diabetesverpleegkundigen en andere professionals.

Voor Harma Israël-Bultman (Isala Klinieken Zwolle) was de strijd minder spannend dan die in voorgaande jaren: zij was de enige genomineerde en dus bij voorbaat al zeker van de huldiging tijdens de Nederlandse Diabetesdagen op 28 november 2003 in de RAI te Amsterdam. Zij kreeg de EADV-Award 2002 wegens 'enorm veel baanbrekend verpleegkundig werk'. Talloze diabetesverpleegkundigen hebben direct of indirect via Harma het vak geleerd: het gaat dan om het ontwikkelen van protocollen, het geven van bijscholingen en altijd de bereidheid tot het geven van adviezen.

De EADV-Award 2003 werd op 7 oktober 2004 tijdens het landelijke EADV-symposium in Papendal te Arnhem uitgereikt aan Ineke van der Meché-van Holsteijn. Tot 1 januari 2004 was zij werkzaam in het Medisch Centrum Haaglanden, locatie Westeinde te Den Haag. Op die datum ging zij met vervroegd pensioen. Zij kreeg de Award voor haar vele werk, zoals het opzetten van de diabetespoli, avondspreekuren en thema-avonden voor jongeren, voorlichting aan allochtonen en de organisatie van een multidisciplinair poliklinisch voetenspreekuur. De twee andere genomineerden waren Els Denis-Thissen en Marjolein van der Leeden.

Op 28 oktober 2005 kreeg Géke Hems tijdens de Nederlandse Diabetesdag in de Jaarbeurs te Utrecht de EADV-Award 2004. Er waren voor dat jaar geen andere genomineerden. Géke Hems is vanaf begin 2002 werkzaam op de diabetespolikliniek van het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven. Zij heeft veel bijgedragen aan een betere kwaliteit van zorg aan de klinische diabetespatiënt. In het Catharina-ziekenhuis is ervoor gekozen mensen met diabetes altijd te laten begeleiden door diabetesverpleegkundigen. Ook verzorgen zij educatieprogramma's voor afdelingsverpleegkundigen om hun meer inzicht te geven in de metabole aspecten van diabetes.

Hanneke Hortensius kreeg op 24 november 2006 tijdens het jubileumsymposium van de EADV in Nieuwegein de EADV-Award 2005. Er waren ook toen geen andere genomineerden. Hanneke werkt vanaf 2002 in het Erasmus MC in Rotterdam als verpleegkundig specialist diabetes; daarvoor was zij actief als transmuraal diabetesverpleegkundige in de regio Haarlemmermeer. Ze trok met tal van activiteiten de aandacht, zowel in het ziekenhuis, regionaal als landelijk. Vooral haar bijdrage aan de 'gezamenlijk medische of verpleegkundige afspraak' was innoverend. Tijdens zo'n groepsconsult leren diabetespatiënten ook veel van elkaar. Vanaf 2007 wordt de EADV-Award niet langer jaarlijks, maar eenmaal per twee jaar toegekend: in 2007 was er daarom géén uitreiking.

Winnie van El kreeg op 14 november 2008 tijdens het EADV-symposium de EADV-Award 2008. Zij heeft als nurse practitioner in het Universitair Medisch Centrum Groningen baanbrekend werk verzet op het gebied van diabetes en nierfalen, waardoor deze mensen optimaal worden behandeld. De diabetesverpleegkundige vervult hierbij een brugfunctie tussen endocrinologie en nefrologie. Verder heeft Winnie met het 'omgekeerde spreekuur' een basis gelegd voor de veranderende rol van de diabetesverpleegkundige, die naast verpleegkundige taken ook steeds meer aandacht heeft voor medische zaken en coördinatie van de zorg. De twee andere genomineerden in 2008 waren Anneke Goedhart en Anita van Linde-Koning.

**********

Bijgaand drie voorbeeldfoto's van Winnie van El.
Deze en andere foto's geschikt voor drukwerk en publiciteit zijn kosteloos aan te vragen via gh@xs4all.nl.

**********

Verzonden door
Herbschleb & Slebos
postbus 28.011
3828 ZG Hoogland
telefoon (033) 480 57 09
fax (033) 480 91 45
e-mail gh@xs4all.nl