Ingezonden persbericht


AANKONDIGING

Nieuwegein, 14 november 2008

Leonard-prijs 2008 voor Bas van de Goor:

"Voor elke minuut achter de computer
twee minuten buitenspelen of sporten!"

De Leonard-prijs 2008 is tijdens het EADV-congres op vrijdag 14 november in Nieuwegein uitgereikt aan oud-volleybalspeler en 'diabetesambassadeur' Bas van de Goor. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn grote verdiensten om kinderen en jongeren met diabetes meer te laten bewegen. Met zijn Bas van de Goor Foundation organiseert hij tal van evenementen, waarbij het grote belang van sport en beweging voorop staat. Bas van de Goor won het van twee andere genomineerden: Kids Chain for Diabetes, een project om kinderen met diabetes te ondersteunen, en Fatima Ait Taleb, kinderdiabetesverpleegkundige in Amsterdam. De prijs werd uitgereikt door DESG-voorzitter dr. Bob Michels, internist in het AMC te Amsterdam.

De Leonard-prijs - een initiatief van de Stichting Diabetes Education Study Group Nederland (DESG) - is ingesteld als eerbetoon aan een persoon (of groep personen) die zich 'bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het welzijn van het kind met diabetes'. Het is voor het eerst sinds 1992 dat een niet-diabetesverpleegkundige de prijs krijgt.

Topsporter Bas van de Goor (37) heeft gedurende zestien jaar volleybal gespeeld, met als hoogtepunt een gouden medaille op de Olympische Spelen in 1996. In november 2003 werd bij hem type 1 diabetes vastgesteld. Hij houdt ook van hardlopen, het liefst met een uitdagend doel als een marathon. Zo holde hij door de straten van Peking en New York. Omdat Bas graag zijn passie voor sport op anderen overdraagt, is hij eind 2006 begonnen met de Bas van de Goor Foundation. Hiermee wil hij iedereen met diabetes laten zien dat beweging een positieve invloed heeft op de diabetesregeling. De Bas van de Goor Foundation organiseert hiertoe sportieve evenementen, sportclinics, kinderkampen en voorlichtingsactiviteiten, speciaal gericht op kinderen en jongeren met diabetes.

Jury-voorzitter Maarten Reeser: "Na onze oproepen hebben wij in totaal 54 suggesties gekregen voor mogelijke winnaars van de Leonard-prijs. Uiteindelijk hebben we gekozen voor Bas van de Goor, wegens zijn enorme enthousiasme en grote gedrevenheid. Talloze kinderen en jongeren worden door hem geïnspireerd om tot sport en beweging te komen. Bas heeft een voorbeeldfunctie en een bijzondere uitstraling. Hij heeft de afgelopen jaren onophoudelijk laten zien dat je met diabetes veel, héél véél, kunt bereiken, zoals onlangs nog de beklimming van de Kilimanjaro in Afrika!"

Sporten en grenzen opzoeken

Bas van de Goor had nog niet eerder gehoord over het bestaan van de Leonard-prijs en voelt zich zeer vereerd: "Het is toch wel een bijzonder moment om deze onderscheiding te krijgen. Ik heb in mijn volleyballeven nogal wat prijzen gewonnen, maar dit is een heel andere categorie. We zijn nu twee jaar bezig met de Bas van de Goor Foundation: mijn collega Petra Seegers en ik zijn erg blij dat we al véél hebben bereikt. Zo hebben dit jaar zeker 250 kinderen meegedaan aan onze sportkampen en sportclinics. En daarnaast geef ik ook volleybalclinics voor kinderdiabetespoli's en vertel ik mijn verhaal."

"Ik denk dat onze sportkampen de meeste impact hebben. Vier dagen met elkaar sporten en grenzen opzoeken en met elkaar oplossingen bedenken. We horen alleen maar mooie verhalen. Tegen jongelui achter de computer zou ik willen zeggen: voor elke minuut die je achter de computer zit, moet je twee minuten buitenspelen of sporten. Wij willen laten zien dat kinderen met diabetes prima kunnen sporten en dat het zelfs helpt om je bloedsuikers beter te controleren. Diabetes hoeft geen beperking te zijn! En door kinderen in contact te brengen met anderen zien ze ook hoe zij ermee omgaan: dat werkt enorm inspirerend, mooi om te zien!"

Bas van de Goor wil de komende tijd graag nog meer kinderen en jongeren bereiken en roept diabetesverpleegkundigen op hen te wijzen op het bestaan van de Bas van de Goor Foundation. In oktober dit jaar stond Bas nog met een groep jongeren met diabetes, artsen en onderzoekers op de besneeuwde top van de Kilimanjaro. En hij heeft ook al weer nieuwe persoonlijke ambities: "Het fietsen van la Marmotte in Frankrijk is wellicht een volgende extreme uitdaging. Dat is een zware bergtocht van 175 kilometer met talloze hoogteverschillen. Het is nog een beetje een ruw idee, maar het lijkt me wel wat", aldus de winnaar van de Leonard-prijs 2008.

Zevende keer

De Leonard-prijs - genoemd naar Leonard Thompson, een jongen die als eerste mens in 1922 door Banting en Best werd behandeld met insuline - is nu voor de zevende keer uitgereikt. Eerder werden vier
kinderdiabetesverpleegkundigen gehuldigd: Janny de Visser (1990), Katja Zuur (1995), Aly Pruijs-Brands (2003) en Marja den Boer-Pompert (2006). Daarnaast ging de Leonard-prijs naar actief DVN-lid Ruud van Dam (1992) en de Werkgroep KinderDiabetesVerpleegkundigen (1999).

Meer weten? Kijk op www.basvandegoor-foundation.org Reageren? E-mail naar leonardprijs@reeser.demon.nl

**********

ACHTERGROND

De zeven winnaars van de Leonard-prijs

Janny de Visser was de eerste winnaar in 1990: zij was in 1973 de eerste verpleegkundige in Nederland die kinderen met diabetes begeleidde en was ook bestuurslid van de EADV. In 1992 ging de prijs naar Ruud van Dam, vrijwilligster en bestuurslid van de Diabetesvereniging Nederland (DVN) en betrokken bij talloze activiteiten en vakanties voor kinderen. In 1995 stond Katja Zuur in het zonnetje: zij is vanaf 1989 werkzaam als kinderdiabetesverpleegkundige. Binnen het EADV-bestuur kwam zij vooral op voor de belangen van kinderen, onder het motto 'Jong geleerd, oud gedaan'.

In 1999 ging de Leonard-prijs naar een groep, de Werkgroep KinderDiabetesVerpleegkundigen, die in januari 1993 werd opgericht. De WKDV bestaat uit een aantal zeer actieve personen die met elkaar oog hebben voor de diabeteszorg aan kinderen. Dit komt onder meer tot uiting in de ontwikkeling van protocollen, verpleegplannen en educatiemateriaal. Ook is een zorgmodel ontwikkeld voor diabetesteams om kinderen met diabetes optimaal te kunnen begeleiden.

De Leonard-prijs ging in 2003 naar Aly Pruijs-Brands, kinderdiabetesverpleegkundige in het Diakonessenhuis Utrecht/Zeist. Al in de jaren tachtig speelde Aly Pruijs een belangrijke rol in de diabeteswereld, niet alleen als verpleegkundige, maar ook als bestuurslid van de EADV en als eindredacteur van de toenmalige EADE-Nieuwsbrief (het huidige EADV-Magazine). In de populaire rubriek 'Diabeetjes' in het EADV-Magazine gaf Aly Pruijs jarenlang haar persoonlijke visie.

In 2006 ging de Leonard-prijs naar Marja den Boer-Pompert, diabetesverpleegkundige in het Vlietland Ziekenhuis in Vlaardingen en Schiedam. Al vanaf 1990 is zij actief in de zorg voor kinderen met diabetes mellitus. Ruim tien jaar heeft zij zich ook bijzonder verdienstelijk gemaakt binnen de Wergroep Ouders-kinderen van de Diabetesvereniging Nederland.

Oud-volleybalspeler Bas van de Goor kreeg de Leonard-prijs in 2008 wegens zijn grote verdiensten om kinderen en jongeren met diabetes meer te laten bewegen. Met zijn Bas van de Goor Foundation organiseert hij tal van evenementen, waarbij het belang van sport voorop staat. In november 2003 werd bij hem zelf ook diabetes vastgesteld. "Ik wil met mijn activiteiten laten zien dat je met diabetes álles kunt doen", aldus Bas van de Goor.

**********

Bijgaand twee voorbeeldfoto's. Deze en andere foto's geschikt voor drukwerk en publiciteit zijn kosteloos aan te vragen via gh@xs4all.nl.

**********

Verzonden door
Herbschleb & Slebos
postbus 28.011
3828 ZG Hoogland
telefoon (033) 480 57 09
fax (033) 480 91 45
e-mail gh@xs4all.nl