Ministerie van Buitenlandse Zaken

'Schmelzer was formidabel politicus en gedreven Europeaan'

14 nov 2008 | Minister Verhagen heeft met verdriet kennis genomen van het overlijden van Norbert Schmelzer. Als minister van Buitenlandse Zaken zorgde Schmelzer van 1971 tot 1973 voor een actieve Nederlandse opstelling in internationale vraagstukken en wist hij het departement een nieuw elan te geven.

Voor Schmelzer was een internationale oriëntatie bij het bedrijven van politiek vanzelfsprekend. Maar hij wilde dat het buitenlands beleid beter zou aansluiten bij de binnenlandse opvattingen daarover. Dat kwam tot uiting in de groeiende aandacht voor mensenrechten in zijn concrete beleid.

'Ik ben de heer Schmelzer persoonlijk veel verschuldigd,' aldus Verhagen. 'Hij koos me als kandidaat voor het Europees Parlement en heeft me veel bijgebracht over het bedrijven van politiek. Ik heb hem leren kennen als een aimabel mens, een formidabel politicus en een gedreven Europeaan.'

Tijdens zijn ministerschap maakte Schmelzer ernst met de Europese Samenwerking en stemde het buitenlands beleid meer dan voorheen af met de landen van de EEG. Hij was de grondlegger van het Nederlandse één-Chinabeleid, zodat Beijing en Den Haag in 1972 besloten ambassadeurs uit te wisselen.

Na zijn ministerschap bleef Schmelzer als lid van de Raad voor Vrede en Veiligheid en voor de Adviesraad van Internationale Vraagstukken betrokken bij het Nederlandse buitenlandse beleid.

Verhagen heeft de weduwe en de familie van Norbert Schmelzer vanmiddag telefonisch gecondoleerd met zijn overlijden.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl