Opbrengst Roparun 2008 toegekend aan goede doelen

14/11/2008 21:00

Stichting Roparun Evenementen

De Stichting Roparun heeft gisteravond vijftig cheques uitgedeeld aan de doelen die de stichting dit jaar ondersteunt uit de opbrengst van de Roparun. De vertegenwoordigers van de ondersteunde doelen werden in het zonnetje gezet op het jaarlijkse Roparungala in de Laurenskerk in Rotterdam waar zij de cheques kregen uitgereikt. Met het uitdelen van de cheques is de opbrengst van de Roparun 2008: 4,3 miljoen Euro, toebedeeld.

Het geld komt allemaal ten goede aan doelen in relatie met de ziekte kanker. "Door deze bijdrage geven we veel mensen een extra steun in de rug", geeft Peter van der Noord, voorzitter van de Stichting Roparun Palliatieve Zorg aan. "Soms gaat het om grotere bedragen die bijvoorbeeld bestemd zijn voor het aanpassen van een retraiteruimte of de opstart van een inloophuis, maar soms ook om kleinere bedragen voor heel concrete

zaken, zoals het leveren van infuuspompen, opklapbedden of hoofdhuidkoelers".

Bundeling van krachten in Roparun Centrum Rijnmond

Een belangrijk gedeelte van het geld gaat dit jaar naar een nieuw project van de Roparun: het Roparun Centrum Rijnmond. "We hebben het plan voor het opzetten van een Centrum ontwikkeld om te komen tot een bundeling van krachten op het gebied van palliatieve zorg aan kankerpatiënten," legt Van der Noord uit. "Het plan, dat we binnen vijf jaar willen realiseren, combineert veel projecten en doelen die door de Roparun al worden ondersteund en het wordt ontwikkeld in samenwerking met diverse partners." De centrale thema's voor het centrum zijn wellness, ontspanning en gezondheid ten behoeve van kankerpatiënten en hun naasten. Zo komt er bijvoorbeeld een kapper voor het maken van pruiken, een beautysalon waar mensen adviezen krijgen, een kenniscentrum waar je ook nog een luisterend oor van deskundigen vindt, het Familiehuis van de Daniel den Hoed kliniek, het Roparun inloophuis de Boei en een sportgelegenheid; volgens Van der Noord maar een kleine greep uit het aanbod. "De kracht zit hem in het creëren van een één-loketfunctie en de bundeling van initiatieven samengevoegd op één locatie. Hierdoor neemt de effectiviteit en slagkracht toe. Met recht is dan het geheel meer dan de som der delen". Het is volgens Van der Noord een uniek concept, dat voor zover hem bekend nog nergens ter wereld bestaat. "We realiseren ons dat er een hoop bij komt kijken, maar met de medewerking van de gemeente Rotterdam, het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en natuurlijk onze vrijwilligers en deelnemers moet het mogelijk zijn".

Roparun stad van het jaar

Tijdens de gala avond vond ook de verkiezing van 'Roparun stad van het jaar' plaats. Een aantal gemeenten was hiervoor door het bestuur van de Stichting Roparun en de deelnemers genomineerd. De uitreiking kende een verrassende winnaar: de Belgische gemeente Zele. Zij ontvangt een bedrag van 50.000 Euro. Ze versloeg de winnaar van vorig jaar, gemeente Woensdrecht voor de doorkomst in Ossendrecht, die als tweede eindigde en een bedrag van 25.000 Euro ontvangt. Gemeente Bergen op Zoom eindigde als derde en krijgt hiervoor een bedrag van 12.500 Euro. Groot was de verrassing voor de genomineerde gemeenten toen zij allen als aanmoediging éénmalig een bedrag van 50.000 Euro kregen van de Stichting Roparun ter besteding aan een doel binnen hun gemeenten, gerelateerd aan de doelstelling van de Roparun.

Mooi moment

Met deze avond is de Roparun 2008 pas echt afgesloten. "Het is altijd weer een fantastisch moment", besluit Van der Noord. "Hier ervaren we wat de inzet van deelnemers en vrijwilligers betekent voor mensen. We zijn er enorm trots op dat we, namens hen, zo'n bedrag goed hebben kunnen besteden".

De Roparun is een estafette loop van Parijs naar Rotterdam waar gezonde mensen in teamverband een prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker, ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dit alles gebeurt onder het motto "proberen leven toe te voegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven". Afgelopen jaar werd 4,3 miljoen euro opgehaald. In totaal werd in 17 jaar al bijna 30 miljoen euro opgehaald voor allerlei doelen gericht op zorg aan mensen met kanker.

Meer informatie over het Roparun Centrum Rijnmond kunt u vinden op www.roparun.nl

De Roparun van 2009 start op 30 mei in Parijs. Aankomst op de Coolsingel in Rotterdam op maandag 1 juni. Dit jaar zijn er 275 inschrijvingen. Nooit eerder waren er zoveel inschrijvingen. De organisatie heeft voor het eerst een stop ingesteld, omdat bij een overvol parcours de veiligheid misschien in het geding zou kunnen komen. Momenteel staan voor de Roparun van 2009 26 teams op de wachtlijst.





http://www.roparun.nl/