Danny Mekic': 'Sollicitant googelen is niets mis mee'


Maar hoogleraar Universiteit van Tilburg pleit voor strenge gedragscode

AMSTERDAM, 20081114 -- "Werkgevers zouden sollicitanten niet ongevraagd mogen googelen", dat stelt Universiteit van Tilburg-hoogleraar Recht en Informatisering Corien Prins. Zij pleit voor een gedragscode. "Onzin," zegt Danny Mekic', verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, mede-auteur van het boekje 'Internetrecht 2.0' en directeur van internetprovider Domeinbalie.nl.

"Dit soort uitspraken door hoogleraren camoufleert het werkelijke probleem," zo stelt hij in een reactie. Mekic' is van mening dat er door de overheid veel meer geïnvesteerd zou moeten worden in de voorlichting van jongeren over de gevaren van het internet. "Als ik een foto van een beschonken Danny upload op mijn Hyves-profiel dan moet ik er op bedacht zijn dat dat negatieve gevolgen kan hebben, bijvoorbeeld bij een sollicitatie", zo licht hij toe.

Veel bedrijven googelen sollicitanten om informatie te vinden. Niet netjes, volgens Corien Prins. "In de gewone wereld is het ook gebruikelijk om aan sollicitanten te vragen 'mag ik u checken bij referenties?' Dit is gewoon een digitale vertaling van die fatsoensregel."

"Gezaghebbende personen in de maatschappij, zoals hoogleraren, zijn goed in staat discussies een andere wending te geven," stelt Mekic'. "Het lijkt nu namelijk net alsof er aan de werkgeverskant iets fout gaat (het googelen van sollicitanten) terwijl het probleem juist gezocht moet worden in de onwetendheid van internetgebruikers". Ook ziet hij niet in hoe een dergelijke gedragscode gehandhaafd kan worden: "ineffectieve en niet te handhaven regelgeving is er al genoeg. Het is tijd voor een open debat over de privacygevaren van het internet, juist gericht op jongeren".

De mening van de jonge jurist en directeur is te lezen in de laatste uitgave van de Univers, het universiteitsblad van de Universiteit van Tilburg. Daarin schrijft hij onder meer dat hij vindt dat gevestigde juristen moeten stoppen met het toepassen van offline fatsoensnormen op een nieuw fenomeen als het wereldwijde web: "volgens mij kunnen we al lang de conclusie trekken dat dat niet gaat. Appels met peren vergelijken is daar niets bij".