pharma.be verontwaardigd over eenzijdige journalistiek van Knack (12.11.'08) en Le Vif (14.11.'08)

14/11/2008 14:40

PHARMA.BE

pharma.be reageert fors tegen de eenzijdige en niet-gecontroleerde onjuistheden in het artikel "Baarmoederhalskanker - De brutale marketing achter het vaccin" (Knack 12.11.'08) en "Les vaccins, utiles ou dangereux" (Le Vif, 14.11.'08). De aantijgingen ten aanzien van de eerste vaccins tegen kanker, topinnovaties die o.a. de Galenusprijs in de wacht hebben gesleept, zijn stuitend en staan haaks op de werkelijkheid. Daarom verzet pharma.be zich tegen dergelijke lichtzinnige journalistiek., die men niet van een blad met kwaliteitspretenties verwacht.

Nadat het eerste vaccin zijn vergunning voor het in de handel brengen (VHB) had verkregen, zijn de ziekenfondsen snel gestart dit vaccin in hun aanvullend verzekeringspakket aan te bieden. De producten doorliepen nadien een normale terugbetalingprocedure, en werden met de vereiste 2/3de-meerderheid door de Commissie voor Tegemoetkoming van Geneesmiddelen voorgedragen voor terugbetaling, die sinds 1 november 2007 een feit is. Ook vandaag blijven de ziekenfondsen nog aanvullende vaccinatie in hun vrij verzekeringspakket aanbieden, voor de jongedames die buiten de terugbetalingcategorieën van het RIZIV vallen. Voor wie de vaak zeer kritische houding van de ziekenfondsen tegenover farmaceutische innovatie kent, betekent dit toch wel dat zij erg overtuigd waren en zijn van de voordelen van de vaccinatie.

Wat de duur van de bescherming betreft geven wetenschappelijke modellen aan dat die levenslang zou kunnen zijn; dit is vandaag uiteraard niet klinisch aantoonbaar, omdat het middel slechts enkele jaren bestaat, maar daaruit afleiden dat opnieuw zal moeten worden gevaccineerd is onverantwoord.

De betrokken vaccinproducenten hebben steeds het belang van een regelmatig uitstrijkje onderlijnd - ook in het promotiemateriaal van de labo's aan artsen of in campagnes betreffende baarmoederhalskanker ten opzichte van het algemeen publiek. Zij hebben daarentegen nooit beweerd dat gevaccineerde meisjes 100% veilig zouden zijn voor alle types van baarmoederhalskanker, noch dat de beveiliging levenslang zou zijn. Dat is en was volledig in overeenstemming met de adviezen van de Hoge Gezondheidsraad, die een beperkte terugbetaling heeft geadviseerd.

In de procedure tot terugbetaling hebben politici geen enkele wezenlijke rol gespeeld - het zijn essentieel wetenschappers en artsen die de snelle en betaalbare toegang tot de vaccinatie voor een brede cohorte van seksueel actieve jongedames hebben aanbevolen en bepleit. Het slaat dan ook nergens op om voor te houden dat ingevolge de lobby van de farmaceutische industrie de politici niet anders konden dan ja zeggen tegen de vaccinatie.

Het artikel bekladt onterecht de wetenschappelijke integriteit van de professoren, die deel uit maken van de Hoge Gezondheidsraad. Volgens het artikel zouden zij niet meer in staat zijn om wetenschappelijk en professioneel correct en ethisch te handelen eens hun labo een onderzoeksopdracht aanvaardt.

De vijf leden van de Hoge Gezondheidsraad die het expertenrapport aan de vergadering voorlegden, werd, zoals gebruikelijk, gevraagd een "verklaring van belangenconflict" te ondertekenen. Het verrast niemand dat deze experts betrokken waren bij het wetenschappelijk onderzoek: dat bevestigt net hun expertise en hun rol in R&D. De samenwerking van de bedrijfslabo's en de universitaire en wetenschappelijke labo's wordt geroemd voor de kwaliteit van zijn output. De voordelen van deze synergie is van groot belang voor innovatie en de groei van onze kenniseconomie.

pharma.be betreurt dat dergelijk artikel wordt gepubliceerd zonder dat de betrokken firma's worden gecontacteerd en geraadpleegd, en zonder dat er rekening wordt gehouden met de hoge standaarden en met de strikte reglementering waar de bedrijven aan voldoen. De voorbije vier weken had pharma.be al gereageerd op eenzijdige, onvolledige en foutieve publicaties over de geneesmiddelensector in Knack. Vandaag zendt pharma.be een recht van antwoord, met verzoek aan Knack om dit in dezelfde opmaak te plaatsen.

Als bijlage vindt u onze aangetekende brief aan de redacties van Knack en Le Vif.

Voor verdere info: Olivier Remels, pharma.be : 0477 20 26 65 - or@pharma.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel