OVAM werkt aan eigen milieuprestaties

14/11/2008 14:30

OVAM

De OVAM heeft als één van de eerste Vlaamse overheidsinstellingen, en als eerste in de Provincie Anwerpen, haar eigen energieprestatiecertificaat voor publieke gebouwen behaald. Met een verbruik van 374 kWh/m² scoort de OVAM beter dan een gemiddeld vergelijkbaar gebouw dat 386 kWh/m² verbruikt.

Een energieprestatiecertificaat geeft informatie over de energetische kwaliteit van een gebouw en geeft aan met welke kosteneffectieve maatregelen de energieprestatie van het gebouw verbeterd kan worden. Vanaf 2009 moeten alle gebruikers van publieke gebouwen van meer dan 1000 m2 een dergelijk certificaat laten opstellen.

Meten is weten

Het behalen van het energieprestatiecertificaat is de bekroning van enkele jaren werk waarbij nauwgezet het energieverbruik van de organisatie gemeten en opgevolgd werd. Afgelopen jaren nam de OVAM een centraal computergestuurd aircosysteem in gebruik, werd massaal op spaarlampen overgeschakeld en voerde de afvalstoffenmaatschappij een energie-audit uit. Met resultaat want het totale energieverbruik van de organisatie daalde in 2007 met maar liefst 8%.

Het behalen van het certificaat is voor de OVAM geen reden om op haar lauweren te rusten. Een energieprestatiecertificaat reikt de gebruiker en beheerder van het gebouw ook adviezen aan om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren. Met die aanbevelingen gaat de OVAM aan de slag. OVAM stelt ook de installatie van 640 m² fotovoltaïsche zonnepanelen in het vooruitzicht. De investering die daarmee gepaard gaat, moet zichzelf terugbetalen in zeven jaar.

Interne milieuzorg

De inspanningen van de OVAM op het vlak van energiebeleid zijn geen alleenstaand gegeven. De OVAM heeft een jarenlange traditie op het vlak van milieuzorg. Een werkgroep interne milieuzorg coördineert er de inspanningen op het vlak van afval, water, mobiliteit en energie. Momenteel werkt de organisatie aan een duurzaam aankoopbeleid waarbij milieuoverwegingen en sociale criteria een prominente plaats krijgen bij elke aankoopbeslissing. De algemene introductie van 100% gerecycleerd papier en het gebruik van Fair Trade cateringproducten zijn daar de eerste voorbeelden van.

Meer info

Jan Verheyen - Woordvoerder

P.R. - Persdienst OVAM

Stationsstraat 110 - 2800 Mechelen

Tel.: 015 284 148

GSM.: 0479 890 746

woordvoerder@ovam.be

www.ovam.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel