PvdA Rotterdam


Persverklaring inzake vertrouwensbreuk

Vr 14 Nov 2008

Persverklaring
Inzake de motie van wantrouwen tegen de heer Baruch

Gisteravond heeft de PvdA fractie in Feijenoord besloten zowel tegen portefeuillehouder Baruch als portefeuillehouder Yesildal een motie van wantrouwen in te dienen, dit overigens over verschillende onderwerpen.
De afgelopen drie weken heeft de deelraad zich veelvuldig moeten buigen over het aanbestedingsproces voor het opbouwwerk, een proces waarvoor Dagelijks Bestuurder Robbert Baruch verantwoordelijk was. Dit traject, in mei 2007 begonnen, was bedoeld om een betere opbouwwerkorganisatie voor onze inwoners te verkrijgen. De PvdA heeft destijds als enige partij de portefeuillehouder gesteund in dit streven, een streven waarin de fractie ambitieuzer was dan de portefeuillehouder zelf. Waar de heer Baruch met name sprak over de kwaliteit van de financiële verantwoording van de opbouwwerkorganisatie, vond de fractie dat ook een betere kwaliteit van het opbouwwerk daarmee gerealiseerd kon worden. Wel hebben zowel PvdA als deelraad aangegeven dat het proces zorgvuldig diende te verlopen, zowel naar de werknemers van de oude opbouwwerkorganisatie toe als naar de afnemers van het opbouwwerk. Enige weken geleden werd duidelijk dat het aanbestedingsproces tegen verschillende problemen aanliep. Een paar van de punten waren dat er onvoldoende met zowel de werknemers van de oude opbouwwerkorganisatie en de afnemers van het opbouwwerk gecommuniceerd. Tegelijkertijd kregen de werknemers van de oude opbouwwerkorganisatie hun ontslag binnen, moest de sollicitatieprocedure van de nieuwe opbouwwerkorganisatie nog starten en bleek het contract met de nieuwe opbouwwerkorganisatie, mede vanwege een juridisch geschil, nog niet getekend te zijn.
Sindsdien is hard gewerkt om een oplossing te bereiken. De door de portefeuillehouder voorgesteld oplossing kent, zo bleek gisteren tijdens een besloten vergadering van de deelraad, nog enkele forse haken en ogen, die in optimale omstandigheden niet geaccepteerd zou zijn.
De PvdA fractie heeft, overwegende dat de voorgestelde oplossing de grootste kans betekende om op 1 januari 2009 een opbouwwerkorganisatie voor de bewoners en een werkgever voor de werknemers van BdF, uiteindelijk ingestemd met het voorstel van de portefeuillehouder. Tegelijkertijd heeft de fractie het vertrouwen in de heer Baruch als procesmanager verloren.
Daarbij horen drie opmerkingen gemaakt te worden. De eerste is dat de oude opbouwwerkorganisatie BdF ons inziens op schandalige wijze is omgesprongen van het personeel. Op het allerlaatste moment werd bijvoorbeeld duidelijk dat er nog geen regeling voor de bij BdF werkzame ID-medewerkers getroffen was, waarvoor de deelgemeente vervolgens wel de verantwoordelijkheid genomen heeft. Ten tweede willen wij erop wijzen dat ook het stedelijke inkoopbureau in deze niet vrijuit gaat. Ook bij deze organisatie, opgezet om in Rotterdam zowel gemeente als deelgemeenten te ondersteunen bij aanbestedingsprocessen, zijn grote fouten gemaakt. Wij verwachten dat het Dagelijks Bestuur hierover met betreffende wethouder in contact zal treden.
Tot slot de opmerking dat wij ons niet herkennen in lezing van de heer Baruch over de gang van zaken. Als wij ons hadden leiden door het veld van bewonersorganisaties en maatschappelijke organisaties, was er namelijk in het geheel geen aanbestedingsproces geweest. Dit geheel heeft de PvdA fractie het vertrouwen in de heer Baruch doen opzeggen. De belangrijkste overwegingen zijn, samengevat:
* De wijze waarop de communicatie met het werknemers en afnemers van de opbouwwerkorganisatie was georganiseerd

* Een oplossing die alleen wenselijk was om werknemers van de opbouwwerkorganisatie van een werkgever te verzekeren en de inwoners te verzekeren van opbouwwerk

* Een onzorgvuldige procesgang ondanks aandrang van de raad een en ander goed te regelen alsmede een te laat ingrijpen van de portefeuillehouder om de procesgang te bewaken

Inzake de motie van wantrouwen tegen de heer Yesildal

Deze week kwamen voor de commissie Ruimtelijke Zaken de stukken binnen met daarbij de voortgangsnotitie over de uitvoering van de wijkvisie Vreewijk. Deze wijkvisie is in juni door de deelraad aangenomen, nadat vele amendementen en moties waren aangebracht. Dit is inmiddels zes maanden geleden en het blijkt dat er verschillende onderdelen van de wijkvisie in uitvoering gebracht zijn, onderdelen die niet op het terrein van verantwoordelijk portefeuillehouder Yesildal liggen. Het opstellen van de definitieve wijkvisie waarin de door de raad vastgestelde wijzigingen zijn opgenomen, heeft nog niet plaatsgevonden, zo blijkt uit de stukken. Dit is voor de PvdA fractie een onverteerbaar feit.