Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

THE JEWISH SOUL:
Jubileumconcert 250 jaar Nijmeegse synagoge

concert door het Vidin State Philharmonic Orchestra met joods repertoire in de De Vereeniging te Nijmegen

De synagoge in Nijmegen bestaat 250 jaar. Om dit heugelijke feit te vieren en tevens om het onderhoud van de synagoge voor de komende jaren veilig te stellen organiseert de Stichting Synagoge Nijmegen i.s.m. de Israëlische ambassade een groots benefietconcert op zaterdagavond 15 november in concertgebouw De Vereeniging.

de joodse gemeente Nijmegen heeft sinds de middeleeuwen altijd joodse inwoners gehad en ook een synagoge met een Joodse gemeente. In 1756 werd de synagoge aan de Nonnenstraat betrokken en in 1913 een veel ruimer gebouw aan de Gerard Noodtstraat. Na de oorlog bleek het gebouw veel te groot voor de gedecimeerde joodse stadsgenoten en werd het verkocht. De joodse gemeente heeft zich in de loop van de tweede helft van de twintigste eeuw langzaam maar zeker hersteld en is tot nieuwe bloei gekomen. Men kwam bij elkaar in het belendend joodse schooltje en gaandeweg werd de behoefte gevoeld aan een nieuwe en betere locatie.

de synagoge De synagoge aan de Nonnenstraat - sinds 1912 niet meer als zodanig in gebruik -werd in 1975 van een wisse ondergang gered door Monumentenzorg; restauratie vond plaats en een nieuwe bestemming werd gevonden: als dependance van museum 'De Commanderie'. Toen het Valkhof het centrale museum van Nijmegen werd, verkocht de gemeente Nijmegen het gebouw voor één gulden aan de Stichting Synagoge Nijmegen. Deze liet het gebouw renoveren tot een prachtige synagoge, die in 2000 in aanwezigheid van de toenmalige Israëlische opperrabbijn Meïr Lau werd ingewijd. Het jubileum geeft reden tot vreugde, maar ook tot zorg: het onderhoud vergt grote financiële offers, die de draagkracht van de kleine joodse gemeenschap te boven gaat.

het concert de Stichting Synagoge Nijmegen biedt onder het motto THE JEWISH SOUL een groots concert aan door het Vidin State Philharmonic Orchestra uit Bulgarije: om het jubileum van deze synagoge te vieren maar ook om fondsen en donaties te werven voor het meerjarig onderhoudsplan van de synagoge. Het orkest staat onder leiding van de als gastdirigent veelgevraagde Benjamin Ashkenazy, die het programma speciaal heeft samengesteld om het 60-jarig bestaan van de staat Israël te markeren. Naast klassieke werken van joodse componisten zullen liederen en bekende melodieën van Jiddische, Sefardische en Israëlische oorsprong worden uitgevoerd met medewerking van bekende gastsolisten uit Israël als Arik Davidov (trompet), Yigal Tuneh (concertmeester Israëlisch Philharmonisch Orkest), Timora Rosler (cello) en Gilad Nezer (bariton).

Gegevens:
plaats: concertgebouw De Vereeniging, Keizer Karelplein, Nijmegen tijd: zaterdag 15 nov. 2008 om 20.30 uur
kaarten: van 35 euro, 50, 75 en 100 euro
reserveren en nadere informatie: info@nignijmegen.nl , vanaf 1 oktober ook mogelijk via het Nijmeegse UIT Buro.


---