Brood en rozen: eerste diaconieprijs Bisdom Rotterdam

10/11/2008 11:08

Bisdom Rotterdam

Zaterdag 15 november 2008 zal voor de eerste keer de Diaconieprijs in het Bisdom Rotterdam worden uitgereikt. De eerste prijs bestaat uit 2.500 euro en een kunstwerk dat als wisseltrofee fungeert, de tweede is een bedrag van 1.500 euro, de derde prijs bedraagt 500euro.

De uitreiking vind plaats in de H. Marthakerk, Hoefkade 623, 2525 LC Den Haag.

De parochies in het bisdom Rotterdam werden opgeroepen een activiteit of werkgroep aan te melden, die zich bezig hield met diaconie, dat wil zeggen de zorg voor de medemens in nood. Dertig initiatieven werden aangemeld voor deze prijs zijn dertig initiatieven aangemeld.

De prijs is door Mgr. Van Luyn in het leven geroepen als erkenning van het vele diaconale werk in de lokale geloofsgemeenschappen, ter bemoediging en ondersteuning, en als inspiratie voor anderen. Honderden vrijwilligers zetten zich wekelijks duizenden uren belangeloos in om de naaste te helpen. De initiatieven bewegen zich tussen de ondersteuning van een kinderboerderij tot het begeleiden van personen naar de sociale dienst en koken voor daklozen. Alle ingezonden initiatieven zijn gebundeld in een brochure, die verkrijgbaar is bij het bisdombureau (bureau@bisdomrotterdam.nl).

Naam en datum van de prijsuitreiking zijn geïnspireerd op de heilige Elisabeth van Thüringen (gest. 1231). De legende verhaalt hoe zij met broden in haar rokken onderweg is naar arme mensen in het naburige dorp, als haar man haar achterop komt, gestuurd door zijn moeder die bang is dat de landgravin alle bezittingen van haar man en zijn familie aan het wegschenken is. Als zij desgevraagd haar rokken opent, vallen er geen broden uit maar prachtige rozen. Zij geldt als patrones van de caritas. Op 17 november wordt zij herdacht.

Met de Diaconieprijs wil het bisdom Rotterdam de diaconie in de schijnwerpers zetten en de inzet waarderen van alle vrijwilligers die zich bezig houden met de zorg voor de naasten. Daarom begint de ochtend met de voorstelling "Een mier in de broek" van verhalenverteller Stan Fritschy. Na de pauze vindt de eigenlijke uitreiking plaats.

Programma:

09.30 uur Inloop met koffie, thee en een 'opwarmertje'

10.00 uur Opening

10.05 uur Voorstelling "Een mier in de broek" door Stan Fritschy (verhalenverteller) in het teken van diaconie

11.00 uur Koffiepauze

11.30 uur Feestelijke prijsuitreiking

13.00 uur Gelegenheid om een broodje te eten en nog wat na te

praten






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie /