Protestantse Kerk in Nederland


Landelijke Diaconale Dag

za 15 november 2008
In iedere diaken huist een barmhartige Samaritaan, maar een diaconale opdracht waarmaken valt niet altijd mee. Veranderingen in de maatschappij, zoals de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, vragen veel van diaconieën. De Landelijke Diaconale Dag, die dit jaar op 15 november gehouden wordt, gaat over het invullen van de taken van een diaken. Het thema is 'Zorg voor elkaar - Zorg voor de schepping'.

Op het gebied van zorg is van alles in beweging. Sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning komt zorg steeds vaker op mensen in de eigen omgeving neer. Dit leidt tot de noodzaak van grotere solidariteit met mensen die daarmee te maken krijgen. Diaconieën kunnen daarop inspringen door met de overheid in gesprek te gaan over zorgkwesties en de helpende hand te bieden waar dat nodig is.

Ook de schepping vraagt om aandacht. Het klimaat wekt zorg, maar wat valt er daadwerkelijk aan te doen? Diakenen kunnen dit thema bespreekbaar maken in solidariteit met de meest kwetsbaren, hier en in ontwikkelingslanden.

De Landelijke Diaconale Dag biedt een gevarieerd programma waarin diakenen ideeën kunnen opdoen om met zorg verder te gaan. In saamhorigheid met al die andere diakenen die voor dezelfde opdracht staan om de diaconale opdracht gestalte te geven. Medewerking wordt onder andere verleend door Elsbeth Gruteke, oud-diaken en radiopresentator van De Ochtenden en Herman Noordegraaf, hoogleraar diaconaat.
De Landelijke Diaconale Dag wordt gehouden op 15 november 2008 van 10.00-15.30 uur in de Beatrixzaal in de Jaarbeurs te Utrecht. Meer informatie is te vinden op www.kerkinactie.nl. Direct aanmelden kan via deze link.

Programma

OCHTEND (CIRCA 10 - 12.30 UUR)
Opening en liturgie
Zorg voor elkaar - zorg voor de schepping door Herman Noordegraaf, hoogleraar diaconaat;
Afwisselend interviews, verhalen en zingen. Over diaconaal vakantiewerk, de Wmo en kerk en klimaat. Met diakenen, deelnemers aan diaconale activiteiten en Kees Posthumus;
Toespraak door Attie van Niekerk, over klimaatverandering en de Zuid-Afrikaanse kerken.

MIDDAG (CIRCA 13.30 15.30 UUR)
Workshops of een combinatie van paneldiscussie en zingen.
1. JEUGDDIACONAAT
Hoe kunnen diaconale themas met de leefwereld van jongeren verbonden worden? Hoe kunnen jongeren gecoached worden in diaconaal werk?
2. WMO - NIEUWE ROL VOOR DE DIACONIE
Praktische voorbeelden en onderlinge uitwisseling over wat de kerk samen met de lokale overheid kan betekenen voor het actief meedoen van kwetsbare burgers aan de maatschappij.

3. GRIJS IS MEER DAN EEN KLEUR
Voorbeelden uit de diaconale praktijk, met vitale én kwetsbare senioren, en met nieuwe ideeën voor diaconaat en ouderen.
4. ZORG VOOR ELKAAR
Hoe speel je in op zorgvragen van bijvoorbeeld licht dementerende ouderen, mensen met een beperking of migranten? Een diaconie, de stichting Present en de stichting Hulp in Praktijk (HiP) laten zien hoe zij mensen die zorg en aandacht nodig hebben in contact brengen met kerkleden die zich willen inzetten voor een ander.
5. MICHACURSUS ALS GEREEDSCHAP VOOR DIAKENEN Hoe maak je de gemeente diaconaal actief? Ervaar wat de Michacursus persoonlijk kan betekenen en hoe de cursus is te gebruiken.
6. ZORG VOOR HET KLIMAAT
Het klimaat is ons een zorg. Wat kan de kerk doen aan klimaatverandering? Met diaconale voorbeelden uit binnen- en buitenland.

7. PANELDISCUSSIE EN ZINGEN
Drie discussierondes achter elkaar, tussen deskundigen en diakenen in de zaal over klimaatverandering en de kerken, de verharding in de zorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in de praktijk.