IVN Nederland


Volle maanwandeling

Op zaterdag 15 november nemen de gidsen van de excursiewerkgroep van IVN de Maasvallei u mee voor een wandeling in het donker met het licht van de volle maan. U beleefd op een andere manier de natuur in het schijnsel van de Maan.

Hoe donker is het nog of juist niet en wat horen we nog aan omgevingsgeluiden. De wandeling staat in het teken van beleving waarbij alle zintuigen worden aangesproken. Wellicht komen we nog een das, uilen, vleermuizen of andere nachtdieren tegen die na het ondergaan van de zon actief worden en hun voedsel gaan zoeken. Een wandeling die u overdag al vaker hebt gemaakt zult u tijdens de volle maanwandeling heel anders ervaren. U loopt bewuster omdat u weinig ziet.

De Vilt leent zich uitstekend voor een wandeling bij maanlicht. Er zijn open stukken waar we goed naar de sterren kunnen kijken, er is water waar we door het maanlicht prachtig de silhouetten van bomen kunnen zien en er is bos waar het nog donker is. We hopen natuurlijk op een heldere avond zodat we u kunnen wijzen op de dan zichtbare planeten en op de sterren van b.v. de grote beer, de poolster, cassoepea en de sterren van het orionveld. Halverwege de wandeling is er gelegenheid om met een telescoop naar de Maan te kijken, ook kunt hier u dan tegen betaling een kop erwtensoep gebruiken.

Natuurgebied de Vilt wordt de komende jaren weer in zijn natuurlijke staat hersteld. Wilgen worden verwijderd en de plassen worden uitgebaggerd. De eerste werkzaamheden hiervan starten in augustus 2008 en moeten eind 2010 zijn voltooid.

Belangrijk tijdens de wandeling is dat we de stilte van de nacht beleven.
Daarom een uitdrukkelijk verzoek, gedraagt u zich rustig en breng geen zaklamp mee.
De gids heeft een zaklamp maar die zal er zo min mogelijk gebruik van maken.
Het gebied kan nogal nat zijn draag daarom laarzen of waterdichte schoenen.

Verzamelen bij de parkeerplaats aan de Moerbaan om 18.45 uur, we wandelen in groepen van 12 tot 15 personen, om 19.00 uur vertrekken de eerste twee groepen.
De wandeling duurt ongeveer 2 / 2½ uur en is gratis.

Er kunnen een beperkt aantal wandelaars mee daarom is aanmelden noodzakelijk.
U kunt zich aanmelden bij Marjo Simons tel. 0485-362328

15 november 2008 18:45 - 22:00 uur
Locatie/vertrekpunt: De Vilt in Beugen
Route met eigen vervoer: Route beschrijving: Op het kruispunt bij de kerk in Beugen richting Rijkevoort dit is de dorpsstraat, weg volgen tot aan landbouwmachine bedrijf hier rechtsaf dit is de Heiveldsestraat, ongeveer 500 meter verder rechtsaf dit is de Moerbaan dit is een onverharde weg, een eindje verderop is de parkeerplaats. Route met OV: Er is geen openbaar vervoer.

Kosten: De wandeling is gratis.
Georganiseerd door: IVN Maasvallei

Meer informatie bij:
Marjo Simons tel. 0485-362328. Kijk ook op www.ivn.nl/maasvallei/