Amnesty International

AANKONDIGING
AMNESTY INTERNATIONAL

Twee voormalige kindsoldaten, Jackie Redd en Florence Ballah, zijn van 15 tot 20 november op uitnodiging van Amnesty International in Nederland. Eén van hen, Jackie Redd, was de lijfwacht van Charles Taylor. Over de inmiddels volwassen vrouwen is een documentaire gemaakt: Women of Liberia: Fighting for Peace, die op 16 november in Arnhem en op 19 november in Amsterdam wordt vertoond in aanwezigheid van beide vrouwen.

Met hun komst willen Jackie en Florence onderstrepen dat demobilisatieprocessen meer aandacht moeten hebben voor de gevolgen van het conflict op vrouwelijke kindsoldaten. Na het conflict, waarin ze als seksslavin, huishoudelijke hulp en vaak ook als strijder hebben opgetreden, zijn deze vrouwen outcasts in de maatschappij waarin ze terugkomen. Ze zijn onopgeleid, krijgen geen werk, en hebben vaak in hun eentje de verantwoordelijkheid voor één of meerdere kinderen. Seksueel geweld blijft op de loer liggen.

In de documentaire wordt de moedige strijd getoond vanaf het begin van het conflict tot aan hun leven in vredestijd toe, waarin ze opnieuw met grote uitdagingen te maken krijgen. Ondanks de schaamte en het stigma vechten de vrouwen voor een beter leven, waarin ze soms wonderwel slagen.

Hieronder vindt u korte beschrijvingen van de twee voormalige meisjessoldaten.

Voor interviews en beeldmateriaal kunt u bellen met Amnesty International, afdeling persvoorlichting, Nicole Sprokel, 020 7733677 of 06 22109964.

Jackie Redd, Monrovia (Liberia)

In 1990, toen Jackie nog maar 13 jaar oud was, werd ze ontvoerd en verkracht door soldaten van het regeringsleger. Kort daarna ontsnapte ze en ontdekte dat haar vader door diezelfde soldaten vermoord was. Uit wraak, en omdat ze weinig andere opties had, besloot ze om zich aan te sluiten bij het Nationale Patriottische Front van Liberia (NPFL), dat in die tijd door de voormalige president Charles Taylor werd geleid. Jackie bleef gedurende de eerste oorlog bij het NPFL en sloot zich daarna aan bij de Anti Terrorist Unit, de elitetroepen van de regering toen Charles Taylor aan de macht kwam. Ze bleef tot 2002, een jaar voordat de tweede oorlog eindigde. In de laatste fase was Jackie de persoonlijke lijfwacht van Taylor.

Na het eerste demobilisatie- en ontwapeningsproces in Liberia te hebben meegemaakt had Jackie weinig vertrouwen in het tweede en besloot ze om daaraan niet deel te nemen. Jackie werkt nu voor een internationale organisatie Search for Common Ground. Ze staat nog steeds in nauw contact met tal van vrouwen over wie ze vroeger het commando voerde, probeert ze te helpen waar ze kan en komt op voor hun rechten. Jackie is een alleenstaande moeder met een zoon van 18 jaar oud.

Florence Ballah, Voinjama (Lofa County)

Op de gevoelige leeftijd van 14 jaar werd Florence van haar familie gescheiden en met zes andere vrouwen gevangen genomen door strijders van ULIMO. Dat gebeurde in Lofa, aan de grens met Guinea. Vijf van de vrouwen, onder wie Florence, werden verkracht. De overige twee werden vermoord omdat ze zich tegen verkrachting verzetten. Uit angst, en omdat er weinig andere mogelijkheden waren, bleef Florence bij ULIMO, één van de rebellenlegers die actief waren in Liberia. Florence moest tot het einde van de eerste oorlog in 1997 werken als kok en drager. Na zoveel ervaring met geweld probeerde Florence op alle mogelijke manieren om niet betrokken te raken bij de tweede Liberiaanse oorlog, die van 1997 tot 2003 duurde. Sindsdien is Florence actief voor de Liberiaanse organisatie National Excombatant Peace Initiatieve (NEPI), dat door en voor voormalige strijders is opgezet om hen te helpen terug te komen in de maatschappij. NEPI name deel in het tweede Liberiaanse ontwapeningsproces. De organisatie geeft ook mensenrechtentraining aan mannen en vrouwen die meevochten in het conflict. Florence is woordvoerder voor NEPI over specifieke problemen waar vrouwen in Liberia mee worstelen. Florence is getrouwd en heeft twee kinderen. Het is haar droom om arts te worden.