Judo Bond Nederland


PERSBERICHT
23 oktober 2008

Nauwelaerts de Agé ontvangt 10de Dan Judo

Jaap Nauwelaerts de Agé, één van de oprichters van de Judo Bond Nederland (JBN) in 1939, ontvangt de 10de Dan Judo. Het bondsbestuur van de JBN heeft dit recentelijk besloten. De bijzondere promotie wordt aan hem verleend vanwege zijn uitzonderlijke verdiensten voor de nationale- en internationale judosport. De tiende Dan is de hoogst verleende graduatie binnen de judosport. In Nederland is Nauwelaerts de Agé de tweede 10de Dan houder. Anton Geesink ontving in 1997 de 10de Dan van de Internationale Judo Federatie.

Voormalig Olympisch kampioen Anton Geesink zal de tiende Dan uitreiken op zaterdag 15 november aansluitend op de algemene ledenvergadering van de JBN.

Nauwelaerts de Agé werd op 21 november 1917 geboren in Den Haag en startte in 1937 met de beoefening van jiu-jitsu bij Maurice van Nieuwenhuizen, die eveneens betrokken was bij de oprichting van de Nederlandse judobond.

Naast een verdienstelijk judoka, Nauwelaerts de Agé nam deel aan het eerste WK judo in 1956, was hij zeer actief op bestuurlijk gebied. Jaap Nauwelaerts de Agé was betrokken bij de oprichting van de Europese Judo Unie, was vele jaren bestuurslid van de JBN en vervulde maar liefst 30 jaar de functie van Directeur Sportif van de Europese bond. Nauwelaerts de Agé was tevens als scheidsrechter actief op diverse Europese- en wereldkampioenschappen.

Voor zijn vele verdiensten werd Nauwelaerts de Agé eerder benoemd tot Erelid van de Europese- en internationale judobond en tot Lid van Verdienste van de JBN.