Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 11 november 2008

Stijl ­ 17 jaar spraakmakende aanwinsten

Expositie ter gelegenheid van het afscheid van algemeen directeur Wim van Drimmelen

Dr. Wim van Drimmelen, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, legt op 17 november aanstaande zijn functie neer wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Van Drimmelen heeft deze functie 17 jaar bekleed. Ter gelegenheid van zijn afscheid zal op zaterdag 15 november in De Verdieping van Nederland de tentoonstelling Stijl ­ 17 jaar spraakmakende aanwinsten worden geopend.

De tentoonstelling omvat zestig van de meest bijzondere, spraakmakende en veelzijdige aanwinsten van de KB uit de afgelopen 17 jaar. " Een unieke expositie waarmee de KB niet alleen haar dank uit voor Wim van Drimmelens inspirerende leiderschap, maar die ook een deel van het brede palet aan bijzondere aanwinsten toont, die de KB onder zijn leiding heeft verworven", aldus directeur Collecties en Dienstverlening dr. Martin Bossenbroek.

Na ruim een jaar zal bijvoorbeeld het legendarische Gruuthuse-handschrift weer worden getoond; een cultuurhistorisch document waarvoor Van Drimmelen zich persoonlijk drie jaar heeft ingezet om het te verkrijgen. Ook zullen bijzondere uitgaven als het kostbare middeleeuwse Trivulzio-getijdenboek, het oudste personeelsblad De Fabrieksbode en de dagboekaantekeningen van Willem Oltmans te zien zijn. Verder is de kleinste aanwinst te bezichtigen: een hornboek (leesplankje) waarmee kinderen leerden lezen. Speciale aandacht is er voor de overeenkomst met Blackwell Publishers. Hiermee werd een belangrijke impuls gegeven aan de verdere uitbouw van het internationale e-Depot, waarmee de KB beschikt over het grootste digitale archief van wetenschappelijke publicaties ter wereld.

De tentoonstelling is geopend vanaf 16 november 2008 tot en met 18 januari 2009 in De Verdieping van Nederland, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag. De Verdieping van Nederland is 7 dagen per week gratis toegankelijk.


---