Ingezonden persbericht


Energieagentschap IAE verwacht bij huidige beleid 6 graden opwarming en olietekorten in 2015

Als we het energie- en klimaatprobleem niet oplossen dan koerst de wereld af op een toekomst waarin de opgebouwde menselijke welvaart in gevaar komt. Dat schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in de management samenvatting van haar World Energy Outlook 2008 die we nu al hebben ingezien. De volledige summary is te vinden op www.peakoil.nl .

De wereld zal 45% meer energie verbruiken in 2030 in het huidige groeipad. En die energie gaat zoals het er nu naar uitziet opgewekt worden door middel van fossiele brandstoffen. "Als we niet snel radicaal handelen dan zijn de gevolgen afschrikwekkend" schrijft het agentschap. De gemiddelde temperatuur op aarde zal als de huidige trend doorzet namelijk stijgen met 6 graden Celsius.

Er wordt geen tijdspad genoemd waarin de stijging wordt bereikt, wel dat de CO2 emissies zullen toenemen van 28 gigaton nu naar 41 gigaton in 2030. Met name door het stoken van steenkool dat voor 40% verantwoordelijk is voor de broeikasgassen in te atmosfeer. Deze prognose is nauwelijks lager dan de verwachtingen van vorig jaar ondanks hogere energieprijzen en lagere groei in de wereldeconomie die meegenomen is.

De milieuwerkgroepen van de PvdA en het CDA en de Stichting Peakoil bepleiten een radicale ommezwaai in het beleid. Er moet gestopt worden met de uitbreiding van het wegennet, het laten groeien van het vliegverkeer en het bouwen van kolencentrales zonder verplichtte CO2 afvang.

Om tot een samenhangend aanpak van de krediet-, energie- en klimaatcrisis te komen is 15 november de conferentie over "Green New Deal"

Centraal staat hierbij het rapport "Green New Deal" van de New economics Foundation. Dit is een samenhangend plan om de krediet- klimaat- en energiecrisis te bestrijden.

Aanwezig bij de discussie zijn:

1. Diederik Samsom Lid van de 2e Kamer

2. Liesbeth Spies CDA-Kamerlid, vice fractievoorzitter
3: Jeroen De Haas, Bestuursvoorzitter Eneco

4: Helma Kip, Manager regulatory affairs en duurzame energie van Essent

meer info over de conferentie: www.lme.pvda.nl

De conferentie is een initiatief van:

- Het CDA Duurzaamheidsberaad;

- Stichting PeakOil Nederland;

- PvdA, Landelijke werkgroep Milieu en Energie

Bij deelname graag aanmelden onder vermelding van naam, organisatie en functie via lme@pvda.nl.

Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Harmen Bos van de PvdA-LME: 06 533 879 66 of
Rembrandt Koppelaar van Stichting Peakoil: 06 122 889 04.