GAIA

#GAIA feed


___________________

Persbericht © GAIA


13 november 2008

Dissection.be voor diervriendelijk onderwijs

Dissection.be , een gloednieuwe website voor diervriendelijk onderwijs, maakt zijn entree op het web ter gelegeheid van het Vlaams Congres van Leraars Wetenschappen dat op zaterdag 15 november plaatsvindt in de Universiteit Gent. Dissection.be is een initiatief van de dierenverenigingen Anti Proefdieren Mishandeling Actie (APMA), Global Action in the Interest of Animals (GAIA), InterNiche, Stop Experimenten op Dieren (SED) en Union Belge pour l'Abolition de l'Expérimentation sur l'Animal Vivant (U.B.A.E.A.V.)

De dierenwelzijnsverenigingen lanceren deze website na een akkoord tussen onder andere de onderwijskoepels, het gemeenteonderwijs en dierenbeschermers om alternatieve onderwijsmethodes voor dissecties te stimuleren. In dat verband maakte op 6 maart 2008 Vlaams minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke, bekend dat de onderwijskoepels en het gemeenschapsonderwijs in hun leerplannen geen doelstellingen meer zullen opnemen waarvoor dissectie van dieren vereist is en dat het gebruik van alternatieven voor dissecties aangemoedigd zal worden. APMA, GAIA, InterNiche, SED en UBAEAV tonen de weg.

" Het is de bedoeling om de leraars biologie en de leerlingen van het middelbaar onderwijs kennis te laten maken met moderne leermethodes die geen gebruik maken van gedode dieren. Zo bevat dissection.be een database over diervriendelijke onderwijsmethoden", aldus Bruno Lecomte, voorzitter van SED en vertegenwoordiger in België van InterNICHE, een internationaal netwerk voor de promotie van diervriendelijke onderwijsmethoden. "Uit studies blijkt dat alternatieve leermiddelen, zoals bijvoorbeeld namaakdier modellen en computerprogramma's, hun pedagogische efficiëntie hebben bewezen".

Tijdens het 14e Vlaams Congres van Leraars Wetenschappen op zaterdag 15 november in de Universiteit Gent vindt een workshop plaats waarbij leraars deze alternatieve onderwijsmethoden kunnen verkennen en uitproberen.

Ann De Greef, directeur van GAIA: "Het ontleden van dieren in het onderwijs, en in het bijzonder op de middelbare school, is overbodig, voorbijgestreefd en ethisch niet (meer) verantwoord. De leerlingen worden zo aangeleerd dat dieren zomaar als objecten, als `didactisch materiaal', probleemloos kunnen worden gebruikt. Een gedood konijn opensnijden, organen bekijken en weg ermee. Het gebruik van alternatieve leermiddelen daarentegen bevordert het respect voor dieren onder de leerlingen."

Dissection.be is het ideale startpunt voor een diervriendelijk en doeltreffend onderwijs in de Vlaamse middelbare scholen.