Judo Bond Nederland

PERSBERICHT
Datum: 14 november 2008

Voorzitter IJF present bij uitreiking 10de Dan

De voorzitter van de Internationale Judo Federatie (IJF), de heer Marius Vizer, is aanwezig bij de uitreiking van de tiende Dan Judo aan de heer Jaap Nauwelaerts de Agé. Voormalig Olympisch kampioen Anton Geesink zal de tiende Dan uitreiken op zaterdag 15 november, aansluitend op de algemene ledenvergadering van de Judo Bond Nederland (JBN).

Aan Jaap Nauwelaerts de Agé, één van de oprichters van de JBN in 1939, wordt de bijzondere promotie verleend vanwege zijn uitzonderlijke verdiensten voor de nationale- en internationale judosport. De tiende Dan is de hoogst verleende graduatie binnen de judosport. In Nederland is Nauwelaerts de Agé de tweede 10de Dan houder. Anton Geesink ontving in 1997 de 10de Dan van de Internationale Judo Federatie.

Nauwelaerts de Agé werd op 21 november 1917 geboren in Den Haag en startte in 1937 met de beoefening van jiu-jitsu bij Maurice van Nieuwenhuizen, die eveneens betrokken was bij de oprichting van de Nederlandse judobond. Naast een verdienstelijk judoka, Nauwelaerts de Agé werd tweede op het EK judo in 1952, was hij zeer actief op bestuurlijk gebied. Jaap Nauwelaerts de Agé was betrokken bij de oprichting van de Europese Judo Unie, was vele jaren bestuurslid van de JBN en vervulde maar liefst 30 jaar de functie van 'Directeur Sportif' van de Europese bond. Nauwelaerts de Agé was tevens als scheidsrechter actief op diverse Europese- en wereldkampioenschappen.

Voor zijn vele verdiensten werd Nauwelaerts de Agé eerder benoemd tot Erelid van de Europese- en internationale judobond en de JBN.


---
Als u zich wil aanmelden voor de uitreiking en receptie, gelieve dit te melden bij Wouter Koeman, w.koeman@jbn.nl, 06-24910493

Programma uitreiking 10de Dan aan Jaap Nauwelaerts de Agé - zaterdag 15 november 15.30 uur Aanvang receptie
16.00 uur Aanvang uitreiking 10de Dan
Opening Jos Hell, voorzitter JBN
Uitreiking Anton Geesink, IOC lid, Erelid JBN, houder 10de Dan Aansluitend Marius Vizer, voorzitter IJF
Aansluitend Henk Paanen, Erelid JBN, initiator officiële voordracht