Ministerie van Algemene Zaken

Nos, Gesprek met de minister-president, Radio 1

Radio / TV-interview | 14-11-2008

Vice premier Bos, na afloop van de wekelijkse ministerraad, over het vertrek van minister Vogelaar

SLOTBOOM:
Wanneer heeft u de opvolger benaderd?

BOS:
Afgelopen week.

SLOTBOOM:
Dat was dus voordat Vogelaar wist dat ze weg moest.

BOS:
We hebben hem ook niet formeel gevraagd. We zijn nagegaan of hij eventueel beschikbaar zou zijn. Formeel kon het pas op het moment dat mevrouw Vogelaar besloten had af te treden.

SLOTBOOM:
Is dat wel netjes?

BOS:
Het is zelfs buitengewoon zorgvuldig.

SLOTBOOM:
Voor het vinden van een opvolger. Maar is het netjes richting mevrouw Vogelaar?

BOS:
Ik denk dat we ook daar de nodige zorgvuldigheid hebben betracht omdat we bepaald niet over een nacht ijs zijn gegaan. We hebben lang de tijd genomen om vele malen met mevrouw Vogelaar te praten. We zijn uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat het niet goed ging en dat het niet goed zou komen. En omdat we er zoveel tijd voor namen konden we ons ook voorbereiden op een situatie dat zij zou aftreden. Ik vind het bij mijn verantwoordelijkheid horen en bij de verantwoordelijkheid van mevrouw Hamer en mevrouw Ploumen, dat je je als partij voorbereidt op een situatie waarin opeens een minister er niet meer bij is. Het leek ons ook in het belang van het onderwerp waar mevrouw Vogelaar mee bezig is, dat je zorgt dat de tijd die er verstrijkt tussen het aftreden van een minister en het aantreden van een nieuwe dat die tijd zo klein mogelijk is.

SLOTBOOM:
Heeft u bij die eerdere gesprekken wel eens aangegeven het gaat niet verder?

BOS:
Ik wil daar niet te gedetailleerd op ingaan want dat zijn vertrouwelijke gesprekken geweest.

SLOTBOOM:
Ik vraag dat omdat dat kan verklaren waarom u al vrij snel aan die opvolger bent gaan denken.

BOS:
Nee. U moet dat denk ik anders zien. We hebben vele gesprekken gehad waarin ook de kwetsbaarheid van haar functioneren aan de orde kwam. Maar ik vind dat je iemand die het moeilijk heeft wel een kans moet geven om het beter te doen. Om nieuwe kansen te pakken. Om te laten zien dat er misschien fouten gemaakt worden maar dat je daar van leert en volgende keer anders doet. Dus je gaat niet na de eerste teleurstelling tegen iemand zeggen ga maar weg ik zoek een ander. Nee je hoort iemand daar de tijd voor te geven kansen te geven. Dat hebben we ook gedaan. Op een gegeven moment moet je concluderen dat ook dat krediet op is en dat het niet meer verder gaat.

SLOTBOOM:
Waar kent u Van der laan van?

BOS:
Ik ken hem als Amsterdamse PvdAer. Hij was van fractievoorzitter van de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad. Hij schreef een verkiezingsprogramma, begin deze eeuw voor de PvdA. Dat zijn de momenten waar ik hem het beste van ken.

SLOTBOOM:
Schaefer is een van z'n voorbeelden. Krijgen we een nieuwe Schaefer in de politiek/

BOS:
Jan Schaefer was uniek maar Eberhard van der Laan ook. Van der Laan is een man die hele heldere opinies heeft die in het publieke debat over integratie denk ik kraakhelder PvdA lijn zullen weergeven. Hij is ook een heel goede onderhandelaar. Is gewend om met een heleboel verschillende partijen te praten. Ook als ze het allemaal met elkaar oneens zijn en ze toch op een lijn te krijgen. Dat is als je met woningbouwcorporaties en wethouders te maken hebt ook een kwaliteit van jewelste. Dus we hebben er groot vertrouwen dat het helemaal goed komt.
(letterlijke tekst, ongecorrigeerd, jw)